Documentaire ‘De mooiste marathon’


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Documentaire ‘De mooiste marathon’ volgt marathonloper Michel Butter (1985) tijdens zijn kwalificatiepoging voor de Olympische Spelen van dit jaar, in Rio de Janeiro. Hij moet een tijd lopen van onder de twee uur en elf minuten. Een onmenselijke tijd, die nog onmenselijker wordt omdat Butter net hersteld is van een blessure.

Opzet
Wat meteen opvalt is de goede opzet, waardoor er zorgvuldig wordt toegewerkt naar een spannend einde. Eigenlijk heel goed te vergelijken met het lopen van een marathon. Eerst nog fris, licht, vol dromen, ambitie en optimisme. En naarmate de minuten vorderen wordt het serieuzer, dieper, ingewikkelder en gaat alles schuren. De finish is voor elke marathonloper een punt van gemengde emoties. En dat is hier niet anders.

De genoemde opzet bestaat uit twee verhaallijnen. Aan de ene kant wordt de marathon van Amsterdam in 2015 gevolgd. Dit is één van de weinige kansen voor Butter om zich nog te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Mooie beelden van een geconcentreerde Butter en zijn coach die vanaf de brommer alle doorkomsttijden goed in de gaten houdt.

De loper ontleed
Aan de andere kant wordt door middel van oude beelden en een indringend interview de sporter Michel Butter ontleed. De interviewer stelt hierbij juist de vragen die onder het oppervlakte liggen en de loper en zijn coach doen nadenken. Het interview krijgt een extra intiem effect doordat de camera vrij dicht op de hoofden van Butter en coach Hartensveld staat en ook de stiltes tijdens het nadenken over een antwoord worden gebruikt in de documentaire. Even wordt je meegenomen in de gedachten van deze hardloper, die de derde Nederlandse tijd ooit heeft gelopen op een marathon. Naar de successen, de kwalificatiepogingen, de pijn in de laatste kilometers, de angst voor blessures, de vanzelfsprekende relatie met de coach (al 15 jaar) en de eventuele plannen om een kind te krijgen met zijn vrouw.

Finale

De documentaire werkt toe naar een spannende, emotionele finale. Die finale zal ik hier niet verklappen, voor wie de kwalificatiepoging niet heeft gevolgd. Al met al laat deze documentaire op een prettige en indrukwekkende manier zien wat de worstelingen zijn van een topsporter. Een klootzak met menselijke trekjes, vol gevoelens van angst en onoverwinnelijkheid, niet eenzaam maar wel in een kleine wereld en de vertrouwdheid maar tegelijkertijd de afhankelijkheid van zijn coach. De onmenselijkheid van een dergelijke prestatie wordt op deze manier menselijk gemaakt. En dat is, net als de marathon, een prestatie van formaat.

Bekijk hier de documentaire “De Mooiste Marathon  »

Copyright foto: (c) VPRO  KeyDocs

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.