Top 5 slechtste Hardlooptips

Bij Hardloop.net houden we het graag luchtig. Geen academisch geneuzel over hardlopen, maar goede tips voor beginnende en gevorderde hardlopers op basis van eigen (jarenlange) ervaringen en die van andere hardlopers.

Iedere ervaren hardloper  weet inmiddels wat hij moet doen om het optimale hardloopgevoel te ervaren. Dat neemt niet weg dat we allemaal wel eens een uitglijder hebben gemaakt. Kortom: een gevalletje ‘door schade en schande wijzer geworden’.

De uitglijders sommen we voor je op in een mooie top 5. Door er je voordeel mee !

Slechtste Hardlooptip 1 : Hardlopen met alcohol in je lijf

Ik mag op zondag graag de thuiswedstrijden van mijn favoriete voetbalclub bijwonen. Voor de wedstrijd komen mijn vrienden en ik samen in de kantine om gezellig bij te babbelen. Dat gaat meestal gepaard met een ‘paar’  (*kuch) alcoholische versnaperingen. Op één van die zondagen vond ik het nodig om na de wedstrijd een rondje hard te lopen. Met in mijn bloed nog een behoorlijk alcoholpercentage ging ik op pad. Slechtste hardloopervaring ooit !! Ik kreeg na een paar minuten een vervelend gevoel in mijn maag en vrijwel direct een knallende koppijn. Kortom: nooit lopen na het nuttigen van alcohol.

De ochtend na een te gezellige avond hardlopen zou ik persoonlijk overslaan. Wil je toch (samen met je kater) gaan lopen dan is voldoende drinken voor, tijdens en na het lopen verstandig. Alcohol zorgt namelijk voor uitdroging. Meer tips over hardlopen na een te gezellige avond lees je overigens hier.

Slechtste Hardlooptip 2 : Hardlopen bij tropische temperaturen

Ik loop doorgaans 2 maal per week. Op een doordeweekse avond en een keer in het weekend. Omdat de wekker op werkdagen erg vroeg gaat, probeer ik in het weekend vaak uit te slapen. Ik loop in het weekend dan ook pas rond het middaguur. In de zomer kan uitslapen en hardlopen in het weekend echter nogal eens conflicteren. Op een warme zomerdag op het midden van de dag hardlopen is onverstandig. De zon is dan het sterkst. Hardlopen in de felle zon, kan je schedel bovendien doen veranderen in een snelkookpan en je tong laten aanvoelen als leer. Wil je tijdens een warme zomerdag toch hardlopen? Zet dan die wekker en ga lekker ‘s-morgens vroeg hardlopen. De temperatuur is dan nog niet zo hoog. Bovendien heb je dan nog wat aan je dag 😉 Denk bij hardlopen in de zon aan voldoende drinken en bescherm je hoofd met een hardloopcap.

Slechtste Hardlooptip 3 : Blijven lopen op je oude, versleten hardloopschoenen.

Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Hardloopschoenen die ik eigenlijk al een half jaar eerder had moeten weggooien nog gewoon gebruiken. In mijn geval stond ik bij pas stil bij deze domme actie na een vervelende blessure. Na een zweepslag (scheurtje in de kuitspier) ging ik terug rekenen. Mijn vertrouwde paar hardloopschoenen had ik op het moment van het oplopen van de blessure al ruim tweeënhalf jaar in gebruik. Behalve het verlies aan demping vertoonde de zolen behoorlijke slijtageplekken. Toen ik na zes weken rust samen met de fysio op mijn nieuwe paar schoenen de eerste meters maakte, realiseerde ik me dat ik eerder tot aanschaf van mijn nieuwe paar hardloopschoenen had moeten overgaan. Ook als je even minder vaak hardloopt, is het vervangen van je hardloopschoenen belangrijk. Het rubber van de zool droogt uit, waardoor de demping verminderd.

Slechtste Hardlooptip 4 : Hardlopen met een volle maag

Hardlopen en voeding; daar zijn boeken en blogs over vol geschreven. Hoewel iedereen anders reageert op hardlopen met een volle maag, doe je er verstandig aan om voorzichtig met voeding om te gaan. De echte eigenwijze hardloper gaat gewoon met een volle maag op pad. Probeer het gerust. Als het goed gaat fijn voor jou, maar je zult niet de eerste zijn die dan tijdens het lopen aandrang op de sluitspier voelt of onderweg de maaginhoud uitkotst 😉 Verstandiger is het om uiterlijk een half uur voor het hardlopen een banaantje te nemen of een mueslireep. Zo vermijdt je het gevoel van een lege maag, heb je toch de nodige energie tot je genomen en heb je geen last van de vervelende gevolgen van het lopen met een volle maag.

Slechtste Hardlooptip 5 : Hardlopen met pijn

Sporten in het algemeen en hardlopen in het bijzonder kan gepaard gaan met wat pijntjes. Maak echter voor jezelf duidelijk het onderscheid tussen enerzijds spierpijn en anderzijds overbelasting of een blessure. Met een beetje spierpijn is niets mis. Kijk echter uit met overbelasting en de symptomen van een blessure. Raadpleeg bij twijfel altijd een (sport)fysiotherapeut.

Vond je dit artikel nuttig? Gebruik dan de onderstaande buttons om dit artikel te ‘Liken’ en te ‘Sharen’.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.