Kuitblessure : meest voorkomende hardloopblessure


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Een kuitblessure oplopen kan een behoorlijke portie roet in je eten gooien. Menigmaal betekent een kuiblessure namelijk dat je weken niet mag/kan hardlopen. Om het herstel te bevorderen en een nieuwe blessure te voorkomen is het raadzaam de onderstaande tips te lezen.

Kuitblessure bij hardlopers: de meest voorkomende blessure

Een van de meest voorkomende blessures bij hardlopers is de zweepslag in de kuit. Een vervelende blessure die zich meestal niet aankondigt en iedereen dus plotseling kan overkomen. Een zweepslag is een scheur in een spier. De zweepslag dankt zijn naam aan de plotse felle pijnscheut die optreedt. De scheur is meestal klein (1 -3 cm). Een zweepslag komt voor in de hamstrings, maar vaker nog in de kuitspier.

Scheurtje in de kuitspier

De scheur zit meestal op de overgang van spier- naar peesweefsel en is voelbaar door een plotselinge felle pijnscheut in de kuit. Daarna is het meestal onmogelijk of op z’n minst erg pijnlijk om verder te lopen. In sommige gevallen is op het desbetreffende been staan zelfs onmogelijk.

Hoe ontstaat een spierscheuring bij hardlopers

De spierscheuring kan ontstaan tijdens een bepaalde inspanning, zoals:

  • bij het plotseling krachtig aanspannen van de kuitspieren wanneer je snel wilt wegrennen (b.v. Bij de start van een loopwedstrijd
  • bij het afzetten voor een hoge sprong (bijv. tijdens het nemen van een hindernis bij een obstaclerun of horden)
  • wanneer je wilt versnellen terwijl je een berg of een brug op loopt
  • soms echter ook terwijl je gewoon aan het hardlopen of aan het wandelen bent .

Wees alert op signalen die al voor het hardlopen ontstaan. Heb je al een aantal dagen last van een ´stijve´ kuit, neem dan gas terug en raadpleeg eerst een fysiotherapeut: bij voorkeur een sportfysiotherapeut. Die kan al in een vroeg stadium irritatie in de kuitspier en mogelijk kleine haarscheurtjes ontdekken en preventieve maatregelen nemen. Desgewenst kan een fysiotherapeut de spier ook ’tapen’ zodat de kuitspier (tijdelijk) wordt ontzien.

Wat zijn de klachten bij een spierscheuring in de kuit?

De klachten bij een spierscheuring zijn divers. Zo herken je een spierscheuring:

Je hebt plotseling het gevoel alsof er met een zweep tegen de kuit wordt geslagen; dan weet je ook gelijk waar de benaming zweepslag vandaan komt 😉 Tegelijk voel je een scherpe, brandende pijn op de plek van de scheur. Iedereen die dit al eens heeft meegemaakt begrijpt wat ik bedoel. Daarna is het meestal lastig en pijnlijk om nog te lopen.Op de plek van de spierscheuring scheuren ook bloedvaatjes, waardoor een zwelling en een blauwe plek kan ontstaan. Bij een kleine spierscheuring is de blauwe plek overigens niet altijd zichtbaar. Bij een volledige scheur zie je op de plaats van de scheur een inkeping of holte.

Hoe behandel je een spierscheuring

Een scheurtje in de spier herstelt bij voldoende rust vanzelf. Met de volgende tips verminder je de pijn en wordt het herstel bevorderd..

  • Neem rust!  Loop of steun de eerste 2 tot 3 dagen niet op het geblesseerde been. Aanspannen en rekken van de gescheurde spier dien je te beperken tot het minimum.
  • Omhoog met dat been! Direct na de zweepslag leg je je geblesseerde been omhoog.
  • Koelen ! Doe een aantal ijsblokjes in een theedoek of gebruik een ‘ice-pack’. Koel de pijnlijke plek gedurende 10 minuten. Koelen heeft alleen de eerste 24 uur zin. Herhaal het koelen om de 3-5 uur. Gebruik absoluut geen warmte-inbrengende zalven zoals tijgerbalsem.

Mocht de kuitblessure (of elke andere hardloopblessure) voor veel pijn zorgen, neem dan een pijnstiller zoals paracetamol. Lees de bijsluiter voor de maximale dagelijkse dosis.

kuitspierblessureLaat je kuitblessure behandelen door een professional

Wees zuinig op je lichaam, zeker als je met een blessure hebt te kampen. Een blessure verwaarlozen kan er voor zorgen dat het nog langer duurt voor je weer kunt hardlopen. Laat je dus altijd behandelen door een pro. De meeste standaardpakketten van zorgverzekeraars voorzien in een aantal behandelingen door de fysiotherapeut. Informeer bij twijfel bij je zorgverzekeraar. Dat voorkomt een ‘geblesseerde’ portemonnee 😉
Kies bij voorkeur voor een sportfysiotherapeut. Die kent niet alleen het lichaam van een (top)sporter, maar begrijpt ook de emoties van een geblesseerde sporter.

Wanneer weer beginnen met hardlopen ?

Rust zorgt voor genezing. Dat geldt zeker in het geval van een kuitblessure. De kuitspier herstelt vanzelf, meestal binnen twee tot acht weken. Lopen kan de eerste dagen nog gevoelig zijn, echter als dat pijnlijk blijft is dat het teken om het voorzichtig aan te doen en de kuit zoveel mogelijk te ontlasten. Probeer na een week rust met rekoefeningen. Daarmee bevorder je het herstel. Probeer 3 maal per dag voorzichtig de spier op spanning te brengen door  rekoefeningen uit te voeren. Wees wel voorzichtig: pijn = stoppen !

Te snel weer beginnen met hardlopen kan voor een teleurstelling zorgen. Geef de kuitspier de kans om te herstellen en begin eerst met fietsen in een licht verzet. Na 3 a 4 weken kan je weer voorzichtig beginnen met hardlopen. Voer eerst een goede warming-up uit en begin dan met het lopen op een zachte ondergrond zoals gras.  Begin in ieder geval voorzichtig en bouw geleidelijk het aantal trainingen en kilometers op.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je merkt dat je gevoelig bent voor een kuitblessure, dan zijn er een aantal hulpmiddelen om problemen in de toekomst te voorkomen.

  • Vervang op tijd je hardloopschoenen. Na verloop van tijd verdwijnt de demping in de zool. Hier lees je meer over het vervangen van hardloopschoenen.
  • Draag schoenen met een stevige hak of leg in je schoen een dik zooltje (hakverhoging) onder de hiel. Dan rekt de kuitspier minder uit en is de kans op een blessure kleiner. De betere hardloopwinkel informeert je hier graag verder over.
  • Probeer de kuitspier soepel te maken door dagelijks rekoefeningen uit voeren. Laat deze oefeningen onderdeel uitmaken van je routine.
  • Draag compressiekousen. Volgens diverse onderzoeken verminderen compressiekousen de trillingen die de onderbeenspieren tijdens het hardlopen te verduren krijgt en reduceert de kans op spierpijn. Door de goede afvloeiing van opgebouwde melkzuur en een verhoogde bloedtoevoer kunnen spieren sneller herstellen van inspanning.

Hopelijk helpt het bovenstaande een kuitblessure te voorkomen of de genezing te versnellen.

Lees ook:
7 reacties
  1. Monique zegt

    Ik probeer steeds aan een stuk de 1 1/2 km te lopen,maar steeds werken mijn kuiten niet mee! Zo pijn krijg ik in bijde kuiten,weet me geen raad meer?! Drink voldoende,ben bij fysio geweest,heb naalden er in gehad,getaped maar niets helpt. Als ik stop en tussen door ander oef gaat doen,bijv opdrukken,beenspieren oef en dan weer ga lopen,gaat het wel weer,maar dan komen m’n kuiten het weer verpesten! Nu ga ik magnesium tabletten proberen ,maar elke advies is welkom want ik kom geen km verder…..help.

    1. Marcel zegt

      ik ben een beetje bezorgd over dat steken met naalden. er is geen wetenschappelijke basis voor – anders dan de bekende placebo-effecten.

      http://www.skepsis.nl/blog/2015/03/uit-skepter-dry-needling/

  2. Arjan (Hardloop.net) zegt

    Monique, bedankt voor je reactie.
    Mag ik vragen wat voor schoenen je tijdens het hardlopen gebruikt. Heb je je laten adviseren bij bijvoorbeeld Runnersworld of Run2day naar aanleiding van een loopanalyse. Als dat niet zo is, raad ik je een dergelijk (vrijblijvend) advies aan. Hoe lang doe je met je schoenen; is de demping nog oke?

    Een goed sportfysio geeft je oefeningen mee waarmee je je kuitspieren dagenlijks kunt trainen. De spieren na een paar minuten indribbelen met oefeningen opwarmen kan je ook helpen.
    Succes !

  3. Marcel zegt

    kramp wordt dikwijls ervaren als een van buiten komende kracht, een soort overmacht. mijn ervaring is dat als je fit bent, goed gevoed en getraind en er komt kramp, je er dikwijls mee om komt gaan zonder dat het je veel tempo hoeft te kosten.

    “niet aanzetten” is dikwijls een goede tip voor die spier waar de kramp zich voordoet. er valt verbazingwekkend veel te “tweeken” in je loopstijl om de kramp het hoofd te bieden, althans om de pijn wat dragelijk te maken. met een miniscule verlegging van je paslengte bijvoorbeeld kun je een spier alweer wat rust geven. dat het ook mentaal is blijkt uit de dramatische finishfilmpjes op internet. atleten die een topprestatie hebben neergezet vallen pas over de finish om van de kramp…zelden voor de finish…heel veel succes!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.