Levensduur van hardloopschoenen

Versleten hardloopschoenen = vragen om blessures

Hardloopschoenen: het belangrijkste gereedschap voor de hardloper. Het juiste paar hardloopschoenen maakt het verschil tussen fluitend hardlopen en mokkend met een blessure thuiszitten.

Kies de juiste hardloopschoen.

Stap 1 is uiteraard het kiezen van paar een goede hardloopschoenen. Wat is voor jou van toepassing ‘proneer’ jij of juist niet. Hier lees je meer over het kiezen van de juiste hardloopschoen.

Wanneer is het tijd om loopschoenen te vervangen?

Maar goed; ik dwaal af. Dit artikel gaat over de levensduur van jouw paar hardloopschoenen. Als je een paar hebt aangeschaft dat bij jouw voeten en loopstijl past, is het belangrijk zuinig te zijn op je schoenen. Als de vering uit je schoenen is verdwenen en je zool extreme slijtageplekken vertoont en je blijft ermee rond lopen, solliciteer je naar een vervelende blessure, zoals een kuitblessure.

Hoelang gaan hardlopenschoenen eigenlijk mee?

Vaak hebben we de schoenen al veel langer dan we denken. Tijdens het hardlopen heeft een hardloopschoen het zwaar te verduren. Tijdens het hardlopen wordt elk van je schoenen flink belast; ongeveer 2 a 3 keer je lichaamsgewicht.  Geen zorgen: de huidige technieken stellen de schoenenfabrikanten in staat hardloopschoenen te maken die tegen een dergelijke belasting zijn op gewassen. Je hardloopschoenen gaan daardoor ongeveer 1000 tot 1500 km mee. Stel dat je 50 weken per jaar loopt, dan kun je ongeveer 20 tot 30 km per jaar hardlopen voordat je schoenen aan vervanging toe zijn.

Controleer je hardloopschoenen

Als je last van je enkels en/of knieën krijgt, wordt het dus tijd om de aankoopbon eens te raadplegen. Verstandiger is het echter om dergelijke problemen te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig je zool te bekijken. Een schoen slijt het meeste onder de hak en bal van de voorvoet. Meestal is dat na een paar maanden al zichtbaar. Als je meer dan 3 keer per week hardloopt kun je beter een 2e paar hardloopschoenen aanschaffen. Een paar schoenen heeft n.l. ongeveer 48 uur (2 volle dagen en nachten) nodig om weer op adem te komen. Door om en om een paar gebruiken, krijgen je schoenen voldoende “rust”.

Dit moet je nooit doen met je hardloopschoenen

Als je leuk vindt om elke zes maanden nieuwe schoenen aan te schaffen, dan hoef je het onderstaande niet te lezen. Voor de rest van de lezers: dit doe je nooit met je schoenen

  • natte schoenen buiten (in de regen/vrieskou) laten liggen
  • natte schoenen bij de verwarming zetten (door de hitte droogt je zool razendsnel uit)
  • natte schoenen in de wasmachine stoppen

Natte schoenen maakt je eerst schoon (eventueel met koud/lauw water) en laat je op kamertemperatuur drogen. Vul de natte schoenen met een prop keukenrol om de juiste vorm te behouden en vocht te absorberen. Als het papier erg vochtig is, vervang je het voor een nieuwe prop papier.

Na het drogen zijn je schoenen weer als nieuw. Veel loopplezier !

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
3 reacties
  1. niek zegt

    “Na het drogen zijn je schoenen weer als nieuw.”
    Waarom zal ik nog nieuwe schoenen kopen ?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.