Hardloopblessure voorkomen? Zo doe je dat!

Hardlopen is een geweldige sport. Hardloopschoenen aantrekken, de deur achter je dicht trekken en de wereld ligt voor je open. Ondanks de vele voordelen heeft hardlopen echter ook één groot nadeel: blessures.

Elke hardloper maakt het in zijn of haar “hardloopcarriere” minstens een keer mee. Bij beginnende hardlopers is overbelasting door te snel opbouwen van trainingsintensiteit of onjuist schoeisel vaak de oorzaak van een blessure. Maar ook ervaren hardlopers zijn meer dan eens de pineut. Bij elke landing krijgt je lichaam krachten te verwerken tot drie keer je lichaamsgewicht. De gewrichten, pezen en spieren van een hardloper krijgen het dus behoorlijk te verduren. Als je bijvoorbeeld zwakke enkels of knieën hebt ligt een blessure dus snel op de loer.

Herkennen en voorkomen van een beginnende blessure

Een hoop ellende kan worden voorkomen door scherp te zijn op je eigen lichaam. Een klein pijntje hoeft geen signaal voor een blessure te zijn, maar is wel een reden om scherp te zijn.
Je kent je eigen lichaam immers als beste. Bezoek gerust eens de fysiotherapeut bij zo’n pijntje. De meest zorgverzekeringen vergoeden de eerste 5 a 10 behandelingen.
Denk ook aan een dynamische warming-up en goede hardloopschoenen. Kies niet zomaar een paar in dat leuke kleurtje, maar laat je door een hardloopspecialist informeren. Na het hardlopen een spiergroep of gewricht koelen kan overigens nooit kwaad. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Meest voorkomende blessures

De meest voorkomende blessures zijn het gevolg van :
• overbelasting;
• verkeerd of versleten schoeisel;
• onderontwikkelde spiergroepen;
• instabiliteit van gewrichten;
• of een misstap waardoor een verzwikking plaatsvindt.

Een blessure in de volgende gewrichten en spieren zijn meestal het gevolg:

• Knie
• Kuitspieren (hier gingen we eerder al uitgebreid op in)
• Enkel (spieren, banden en pezen)
• Achillespees
• Heup
• (onder)rug

Meest hardnekkige blessures behandelen

De meest vervelende en vaak langdurige blessures, zijn de blessures in de enkel- en kniegewrichten en de enkel- en kniebanden. Voor met name deze blessures geldt dat de juiste behandeling belangrijk is voor een spoedig herstel. Zo kan het negeren van overbelaste kniebanden uitmonden in schade aan de meniscus.  Het negeren van enkelproblemen kan uitmonden in een stressfractuur. Bij pijn en irritatie en enkels en knieën wordt rust houden en een bezoek aan de fysiotherapeut daarom sterk aangeraden.

Preventie en nazorg

Daarnaast is preventie erg belangrijk. Zo wordt bij zwakke enkels  een enkelbrace aangeraden. Die geeft een goede ondersteuning waarmee overbelasting en verzwikking voorkomen kan worden. Dat geeft een zekerder gevoel tijdens het hardlopen. Bovendien geeft het een zeker gevoel tijdens het hardlopen in de herstelfase. In veel webshops worden enkelbraces te koop aangeboden. Let daarbij erg goed op de pasvorm en de specifieke functie van het model. Uiteraard geldt hetzelfde voor kniebraces.

Save running!!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.