De 6 Must-haves voor hardlopers

Voor de meer ervaren hardlopers is het onderstaande lijstje wellicht een inkopper. Toch is het belangrijk voor hardlopers van alle niveaus de volgende zaken bij je te hebben c.q. te gebruiken bij het hardlopen.

1.   Een duidelijk doel(stelling)

Ik kwam onlangs op internet een mooie, toepasselijk quote tegen. Die luidt als volgt:

“a plan without a goal is just a wish”

Kortom: zonder doel is een plan niet meer dan een wens. Het is dus belangrijk dat je als beginnende hardloper een duidelijk, haalbaar doel stelt. Er zijn maar weinig beginners die binnen een half jaar in staat zijn om een marathon te lopen. Het is daarom belangrijk om een stip op de horizon te hebben (bijvoorbeeld: deelnemen aan dat 10 km hardloopevenement). Deel je doel op in kleinere subdoelen. Zoals binnen 3 maanden onafgebroken 5 km kunnen hardlopen. Een goed hardloopschema voor beginners helpt daarbij

2.   De juiste schoenen

Veel afhakers stoppen vanwege een blessure. Die wordt vaak veroorzaakt door overbelasting als dan niet in combinatie met verkeerd schoeisel. De meeste hardlopers ‘proneren’. Dat betekent dat de afwikkeling van de landing niet neutraal is, maar naar binnen of naar buiten is. Een hardloopschoen die dat niet opvangt kan niet voorkomen dat spieren en pezen overbelast raken. In ons gratis e-book “hardlopen in 5 stappen”. lees je daar meer over.

3.   Kleding

Katoen: niet doen. Hier kunnen we kort over zijn. Kies nooit voor katoenen kleding, want die ademt niet. en droogt erg langzaam. De wrijving van vochtige, katoenen kleding op de huid zorgt voor irritatie en in het ergste geval pijnlijke brandplekken. Er zijn voldoende gespecialiseerde webshops die geschikte hardloopkleding verkopen.

4. Muziek

Hardlopen met muziek is een persoonlijke keuze. De ene hardloper kan niet zonder en de andere verafschuwt het. Persoonlijk vind ik het heerlijk om met muziek op te hardlopen. Opzwepende house-beats of scheurende gitaren kunnen je net over dat moeilijke moment helpen. Probeer het dus een keertje en kijk of het iets voor je is. Met de moderne sporthorloges bedien je de muziek op je smartphone vanaf je pols, maar daarover meer onder punt 5.

5.   Hardloophorloge (met hartslagmeter)

Het monitoren van hardloopprestaties is de laatste jaren dankzij moderne hardloophorloges kinderlijk eenvoudig. Sportschrijver Pieter Blom van Reviewify deed onderzoek naar de 5 beste hardloophorloges die voorzien zijn van ingebouwde hartslagmeters en in staat zijn Spotify playlists af te spelen of muziek kunnen opslaan. Dankzij de uitstekende apps van Polar, Garmin en Strava is de verbetering van conditie en prestaties in alle details te bekijken.

6.   Je gegevens!

Punt 6, alhoewel deze eigenlijk op plek 1 hoort. Mocht je onderweg iets overkomen dan is het goed als bekend is wie je bent, wie er in noodgevallen bereikt kunnen worden en of je bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. Een armbandje of geplastificeerd kaartje met daarop alle belangrijke gegevens  helpt!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.