Wedstrijdstress; hoe ga je er mee om?

Slapeloze nachten, een steen in de maag of andere stressverschijnselen komen regelmatig voor bij (voornamelijk) beginnende hardlopers. In de meeste gevallen slaat de stress toe als de dag van de (eerste) hardloopwedstrijd nadert.  Bij veel beginnende hardlopers schiet het door het hoofd : ben ik wel fit genoeg, lukt het me wel om me aan mijn hardloopschema te houden, wat als ik ziek wordt of me voortijdig blesseer?

Ik heb er zelfs als redelijk ervaren hardloper nog weleens last van. Ik gebruik de volgende 5 tips om mezelf tot rust te brengen en de stress te laten verdwijnen.

Tip #1

Heb vertrouwen in jezelf. Je bent sterker dan je denkt. Bedenk dat je je lijf de laatste tijd hebt getraind !

Tip #2

Tijdens een wedstrijd kun je net even meer dan anders.  De omstandigheden met publiek, muziek en medelopers zorgen ervoor dat je meer kunt presteren.

Tip #3

Een hardloopschema is hartstikke handig, maar zeker geen heilige graal. Als je door drukte of om een andere reden een trainig moest overslaan, is dat helemaal niet erg. Een dag extra rust op zijn tijd is zelfs een aanrader.

Tip #4

Zorg dat je de laatste dagen voor de wedstrijd wat extra (nacht)rust neemt en let extra op je voeding. Als je dat van te voren ‘met jezelf afspreekt’, dat geeft rust en vertrouwen.

Tip #5

Leg je kleding een dag voor de wedstrijd alvast klaar, samen met je bidon en eventuele andere benodigdheden. Bekijk de route naar de wedstrijdlokatie en zorg dat je ruim op tijd bent. Beter een half uurtje te vroeg aanwezig dan gierend van de stress in de file staan.

Tenslotte: denk alvast aan het euforische gevoel, dat je krijgt als je de finishlijn bent gepasseerd. Go for it !

 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.