Hardlopen met koorts en/of griepsverschijnselen

Hardlopen met koorts gevaarlijkHardlopers houden er niet van om een hardlooptraining over te slaan; zelfs niet als ze grieperig zijn!

Hoe weet je of je een training beter kunt overslaan?

Hardlopen is verslavend. Sneeuw of regen houden de meeste hardlopers niet binnen. De herfst- en winterperiode zorgt echter voor meer problemen. Gesnotter, griep en koorts zijn dan de vijanden van menig hardloper. Erg vervelend allemaal, maar vaak zijn de symptomen niet ernstig genoeg om je bed op te zoeken.

Toch is het soms verstandiger om toch maar een training over te slaan.

Dr. David Nieman, werkzaam op de Appalachian State University heeft 58 marathons en ultraruns gelopen, maakt gebruik van de zogenaamde  “kin-regel” om te bepalen om hardlopen verstandig is in gevallen van griep en verkoudheid.

De “Kin-Regel”

De “Kin-regel” is een simpel ezelsbruggetje voor de ‘verslaafde’ hardloper. Indien je last hebt van  griepverschijnselen ‘tot aan de kin’, zoals kou op borst, hoesten, keelpijn en spierpijn, dan vraagt je lichaam om hersteltijd. Kortom: binnen blijven.

Heb je last van ongein boven de nek (loopneus en niezen) ? Dan is hardlopen geen probleem. Kortom: schoenen aan en gaaaaan !!

Last van koorts? Dan is er geen twijfel mogelijk : binnen blijven en herstellen !

Waarom hardlopen met koorts gevaarlijk is

Je immuunsysteem krijgt door de koorts een behoorlijk tik. Je lichaam heeft dan alle energie nodig om te herstellen. Sterker nog: hardlopen met koorts kan zelfs levensgevaarlijk zijn. De virusinfectie kan dan ook terecht komen in de hartspier met alle gevolgen van dien.  Ook als de koorts is weggezakt dien je nog een aantal dagen rust te pakken, zodat je kunt herstellen.

 

 

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
2 reacties
  1. JustinTatipatacom zegt

    Bedankt voor de tip, ik loop meestal niet met koorts maar ik wil nog wel eens binnen gaan sporten.

    1. Arjan de Vreede zegt

      graag gedaan Justin.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.