Tips voor ademhaling tijdens hardlopen

Je komt ze tijdens een hardloopevenement met regelmaat tegen. De zwaar ademende, naar lucht happende hardlopers die geluiden maken, alsof ze elk moment ter aarde kunnen storten. Dit artikel gaat over de ademhaling tijdens het hardlopen. De juiste techniek en hulpmiddelen maken hardlopen nog leuker en de prestaties beter.

Normaliter ben je niet bewust met adem halen bezig. Het gaat immers vanzelf. Tijdens het hardlopen is voor veel sporters de ademhaling echter juist lastig. Persoonlijk vind ik een goede ademhalingstechniek,  de juiste  warming-up, en goed schoeisel de drie belangrijkste zaken voor elke hardloper!

Met de volgende 5 tips gaat adem halen ook tijdens het hardlopen als vanzelf.

De juiste loophouding

Veel hardlopers nemen een verkeerde loophouding aan. Met name bij vermoeidheid verslechtert de houding en gaan veel hardlopers naar voren hangen en buigen het hoofd. Probeer ontspannen en rechtop te lopen en laat het hoofd niet teveel zakken. Door rechtop te lopen, zorg je dat je meer lucht in je longen kunt krijgen. Probeer hier tijden het hardlopen eens op te letten. Je zult merken dat je makkelijk gaat ademen.

Speel met je tempo

Een te snelle ademhaling ligt op de loer op het moment dat de hartslag (te ver) omhoog schiet. Speel dus met je tempo. Probeer eens een kilometer lang je tempo te verlagen en ervaar wat dat met je ademhaling doet.

Neuspleisters gebruiken

Je zag en ziet ze regelmatig bij bekende en minder bekende sporters; neuspleisters. En dat heeft een reden. De robuuste Feyenoordverdediger Gernot Trauner speelt geen wedstrijd zonder de neuspleister. Door gebruik te maken van neusstrips zoals die van Dr. Breathe Well worden de neusvleugels van de neus beter geopend, waardoor een de neusademhaling wordt verbeterd. Probeer het gerust eens en kijk wat het voor jou doet!

Adem in een ritme

De interval is voor iedereen verschillend. Experimenteer dus vooral en ervaar wat voor jou het beste werkt. Zelf adem ik in in 2 stappen en uit ook weer in 2. Andere hardlopers lopen het lekkerst wanneer ze niet in 2 maar in 3 stappen inademen en ook weer in 3 stappen uitademen.

Maak je luchtwegen vrij

In het voorjaar en de zomer kunnen rondvliegende pollen een ware plaag voor hooikoortspatienten zijn. Dat levert niet alleen rode ogen en niesbuien op, maar veroorzaakt ook ademhalingsproblemen. Heb jij last van hooikoorts en wil je toch zonder problemen kunnen hardlopen? Loop dan met een (zonnebril), vermijdt het liefst dagen waarop veel pollen in de lucht zijn. Een goede neusspray maakt de luchtwegen vrij. De website hooikoortradar.nl vertelt je waar en wanneer de kans op pollen het grootst is.

 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.