4 uitdagende alternatieven voor hardlopen

De gemiddelde hardloper wil vaak niets anders doen dan hardlopen. Toch is het soms aan te raden om te variëren. In dit artikel leggen we uit waarom variatie soms bittere noodzaak is, maar vooral ook zorgt voor progressie.

Blessures en spierpijn

Ik ken geen hardloper die af en toe niet door een blessure wordt geveld. Soms is rust nemen de enige oplossing. Maar veel vaker is stoppen met sporten en bewegen niet eens nodig. Er zijn naast hardlopen genoeg sporten die ondanks een blessure kunnen worden bedreven. Zolang je een gekwetste spier, pees of gewricht daarmee ontziet zijn er genoeg alternatieven.

Geen blessure, maar wel stijve spieren van een hardlooptraining of hardloopwedstrijd? Ook dan is een alternatieve training vaak beter dan hardlopen.

Variatie en progressie

Naast blessures en spierpijn is er nog een reden om eens buiten de kaders van hardlopen te treden. Het is zinvol om de training en sport breder te belichten. ‘Variatie’ is immers ook een enorm belangrijke trainingswet om progressie te kunnen blijven maken en matig ontwikkelde spieren te versterken.

Laten we eens kijken naar de alternatieven

1. Mountainbiken

Mountainbiken als alternatieve training.  Op de fiets houd je de conditie op peil. Dat is wel zo prettig  als je even niet kunt hardlopen of eenvoudig eens iets anders wil doen. Bovendien is fietsen minder belastend voor spieren, pezen en gewrichten.  Het is daarmee een uitstekende optie voor geblesseerde hardlopers die niet stil willen zitten. Ook goed om te weten: mountainbiken maakt de heupen, bilspieren, en bovenbenen sterker.  Dat levert dan weer positieve resultaten op tijdens je hardlooptrainingen.  Wij kennen een aantal hardlopers (waaronder leden van de redactie van Hardloopnet) die door blessures kennis hebben gemaakt met mountainbiken en nu ‘verslaafd’ zijn aan beide sporten! Door het lezen van een inspirerende mountainbike blog kennen we de meeste ins- en outs en weten we de mooiste Mtb-routes te vinden.

2. Krachttraining

Naast mountainbiken is krachttraining een goed alternatief voor hardlopen. Wil je sneller worden en een mooi PR neerzetten op die volgende 10km wedstrijd? Werk dan aan het versterken van je zwakke punten. Door met name de bilspieren, core en bovenbenen te versterken, kun je tijdens het hardlopen net even meer kracht en snelheid leveren dan voorheen. Enige tijd geleden deelden we in een artikel al de ‘7 beste oefeningen om een betere hardloper te worden’.

3. Traplopen

Ken je dat? Je bent voor werk of vakantie in het buitenland en de omstandigheden zijn alles behalve ideaal voor een fijne hardlooptraining. Neem in je hotel dan eens niet de lift, maar pak de trap. Die wordt toch door niemand gebruikt en is ideaal om je conditie op peil te houden en de eerste genoemde spiergroepen te versterken. Zit je niet in een hotel? Google dan eens op een paar mooie trappen in de buitenlucht.

4. Aquarunning

Deze activiteit is uitermate geschikt bij lichte blessures of gewoon om je conditie op peil te houden. Bovendien is aquarunning prima te combineren met een dagje strand of zwembad op je vakantiebestemming. Maak een normale loopbeweging in het water; zorg dat je blijft drijven met behulp van een zwemband of zwemvest.  Je zult merken dat je na enkele minuten al behoorlijk vermoeid raakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.