Hardlopen met muziek: tips & tricks

Hardlopen met muziek of een interessante podcast kan je helpen bij het verbeteren van je hardloopprestaties. Dat klinkt je misschien gek in de oren. Hoe dat precies werkt en hoe je dit zelf kunt ervaren vertellen we je in dit artikel.

Uit onderzoek onder hardlopers blijkt dat 75% van hen met regelmaat muziek of een podcast luistert tijden het hardlopen. 

Wetenschappelijk onderzoek bewijst het

Muziek luisteren verbetert volgens Professor Andy Lane van de Universiteit van Wolverhampton de presentaties  en reguleert  positieve en negatieve gevoelens tijden het lopen. Lane kan het weten ; hij liep zelf meerdere marathons en onderzocht het effect van muziek bij meer dan 100 hardlopers ! In een artikel van de BBC worden de voordelen en tips verder opgesomd. De voornaamste tips zijn volgens het onderzoek:

  • Vraag jezelf bij het selecteren van nummers af  wat je wilt dat de muziek doet. Gebruik je de muziek om te ontspannen voor een race of tijdens een warming-up? Wil je dat de muziek je energie geeft zodat je een snel tempo kunt opbouwen?
  • Kies nummers met een stevige beat. Het hoeft niet te snel te zijn, maar zorg ervoor dat er een soort ritme is om je oefening op het ritme te synchroniseren.
  • Kies voor langere runs nummers met een stabiel en vergelijkbaar tempo om een ​​consistent en comfortabel tempo op te bouwen.
  • Kies nummers die een persoonlijke betekenis hebben, zij kunnen een grote bron van inspiratie zijn.

De juiste oordopjes voor hardlopers kiezen

Als je net als de overige 75% van de hardlopers graag met muziek loopt, zijn goede oordopjes voor hardlopers een must! Tegenwoordig zijn veel moderne oordopjes voorzien van noise-cancelling. Dat is erg prettig als je in rumoerig openbaar vervoer zit, maar minder geschikt tijdens het hardlopen. Dan wil je genieten van muziek EN het verkeer om je heen horen. Veiligheid staat altijd voorop! Ook zitten sommige oordopjes heerlijk onder normale omstandigheden, maar functioneren ze minder goed tijdens een regenbui of als je flink zweet tijden het sporten. De beste oordopjes voor hardlopers vragen dus om andere criteria. De collega’s van Hardloopzone.nl namen onlangs een flink aantal oordopjes onder de loep en selecteerden de beste oordopjes voor hardlopers.

Selecteer je hardloopmuziek en podcasts

De laatste tijd zijn wij zelf verslaafd geraakt aan podcasts. Die luisteren we niet alleen onderweg van en naar het werk, maar ook tijdens het hardlopen. De 5 Beste Podcasts over sporten en gezond leven (zoals Looppraat) hebben we eerder in een apart artikel opgesomd en delen we de links. Kortom: schoenen aan, oordopjes in en op de link klikken 😉

Als we zelf op pad gaan met hardloopmuziek maken we het liefst zelf in Spotify een playlist aan met onze favoriete nummers of kiezen een bestaande playlist, zoals:

Tenslotte: muziek kan ook je humeur verbeteren en je aandacht afleiden van gevoelens van vermoeidheid en verveling die kunnen ontstaan ​​door de repetitieve actie van hardlopen.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.