Het belangrijkste voor de voeten van een hardloper
Hardlopen is een goedkope en erg toegankelijke sport. Je hebt er weinig voor nodig en kunt de hardloopsport overal en op elk moment van de dag bedrijven.
In ons gratis e-book “hardlopen in 5 stappen” gaan we dieper in op alle facetten van het (beginnen met) hardlopen. Daarin gaat het ook over hardloopschoenen. De juiste hardloopschoenen zijn namelijk een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle hardloopcarriere. Sterker nog: met de verkeerde hardloopschoenen kan je hardloopcarriere weleens extreem kort zijn.
Bij het kopen van hardloopschoenen (online en in de winkel) is het belangrijke om met de volgende zaken rekening te houden:
1. Kies de juiste maat
Het kiezen van de juiste maat is bij hardloopschoenen erg belangrijk. Een te kleine maat zorgt voor vervelende klachten. De bekende zwarte tenen is de meest gehoorde klacht. Te grote hardloopschoenen zorgen voor beweging in de schoen. Dat levert dan weer blaren op. Het is goed om te onthouden dat hardloopschoenen vaak klein vallen en ook zetten je voeten wat uit tijdens het hardlopen. Over het algemeen raden we aan hardloopschoenen een maat groter te kopen dan je normale schoenen.
2. Bepaal je ondergrond
Voor je bepaalt welke hardloopschoenen je aanschaft is het belangrijk om vast te stellen op wat voor ondergrond je ermee gaat hardlopen. Woon je in de buurt van een bosrijk gebied en ren je de meeste tijd op een onverharde ondergrond, dan vraagt dat om een andere soort hardloopschoen dan wanneer je je rondjes loopt op een stenen ondergrond.
3. Bepaal de juiste demping
De demping in een schoen ‘vangt de klappen op’. Tijdens het hardlopen vangen de spieren, botten en pezen in je onderbenen en voeten een gewicht van ongeveer 3x je lichaamsgewicht op. Hoeveel demping je nodig hebt is afhankelijk van de hardheid van de tussenzool. Beginnende en zwaardere hardlopers raden we een schoen met meer demping aan. Een goede (online) hardloopwinkel heeft specialisten in huis die je hierin het juiste advies kunnen geven. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een hardloopspecialist die via een webwinkel schoenen verkoopt EN een fysieke winkel heeft.
Je kunt je hardloopschoenen kopen bij Mister Madame. In hun fysieke winkels helpen specialisten je graag met de hardloopschoenen die specifiek op jouw niveau, doel en lichaamsbouw zijn afgestemd. In hun webwinkel vind je genoeg informatie over het assortiment, prijzen en eigenschappen van een ruim assortiment hardloopschoenen.
Tenslotte nog een aantal valkuilen.
- Kleur, een specifiek merk en design mogen niet bepalend zijn voor de aanschaf van een paar hardloopschoenen. Kies de schoen die het beste bij jouw doelen, lichaamsbouw, ondergrond en niveau past. Het is geen modeshow 😉
- Loop niet te lang door met je hardloopschoenen. Na een jaar wordt de zool minder zacht en verliest de schoen haar demping. Dat kan voor vervelende blessures zorgen, zoals de bekende kuitblessure. Maak je veel kilometers? Dan zou je na 1000 a 1200 km je schoenen moeten vervangen. Pak de schoen eens en bekijk de schoen. Aan de slijtageplekken zie je vaak al dat een schoen ‘op’ is.
- Bezuinig niet op hardloopschoenen. De aanschaf kan soms pittig zijn, maar vergelijk de kosten van hardlopen eens met andere takken van sport.
- Laat die sneakers in de kast staan. Die als hardloopschoenen gebruiken is vragen om blessures.
ysi8lc