5 hardloop must haves voor voorjaar en zomer

De temperaturen stijgen en dat merk je meteen aan het toenemend aantal hardlopers op straat. Het voorjaar is een prima periode om zomerfit te worden en het loopt nu eenmaal lekkerder in het zonnetje dan tijdens de zoveelste herfststorm.  In dit artikel kijken we naar een aantal “Must-haves” voor hardlopen in het voorjaar en zomer.

Hardlopen in de (voorjaars)zon is heerlijk, maar kent ook een paar nadelen. Met de onderstaande accessoires en maatregelen wordt jouw hardlooprondje een boost voor je lichamelijke en mentale conditie zonder vervelende neveneffecten.

Zonnebrandcrème!

De eerste must-have is meteen de belangrijkste! Bescherm die melkflessen, armen en de rest van de bloot te stellen lichaamsdelen met zonnebrand. Zorg voor een goede, waterbestendige zonnebrandcrème met een minimale beschermingsfactor 20. Op de website van KWF lees je meer feiten over het belang van goede zonnebrandcrème.

Anti-transpiratie hardloopondergoed

Hardloopbroekjes en hardlooptights kunnen door transpireren vochtig worden en dat zorgt vaak voor vervelende schuurplekken. Met name aan de binnenkant van de bovenbenen en rond de edele delen. Het dragen van ondergoed dat niet schuurt, goed ventileert, antibacteriële en anti-transpiratie eigenschappen heeft is dan een must. Kies dus voor vrouwen en mannen boxershorts die deze kenmerken hebben. Zorg dat je altijd een paar fris gewassen boxershorts met deze kenmerken in huis hebt.

Ademend hardloopshirt

Hogere temperaturen zorgen voor een verhoging van de lichaamstemperatuur en dat resulteert weer in transpireren. Goede, ademende hardloopshirts zijn dus erg belangrijk. Koop er altijd een paar. Dat voorkomt dat je een stinkend, gedragen exemplaar uit de wasmand moet vissen 😉

Hardlooppet of bandana

Dit is echt een onmisbaar accessoire voor elke hardloper. Een zonnesteek of barstende hoofdpijn kun je eenvoudig voorkomen door je hoofd tegen de brandende zon te beschermen met een stijlvolle pet of bandana. Hardloopcaps zijn gemaakt van lichter materiaal dan normale ‘baseball caps’ , ademen beter en dragen zweet beter af.  Voor de kale(ende) hardlopers voorkomt een hardlooppet of bandana ook nog een vuurrood bolletje 😉 Daarnaast zorgt een goede cap en bandana er voor dat zweet niet van het hoofd naar de ogen loopt.

(pols) Zweetband

Misschien is een zweetband niet direct het eerste waar je aan denkt, als je in het voorjaar of zomer de deur uitloopt voor je hardlooprondje. Toch zou ik dit accessoire altijd aanschaffen. Ze zijn goedkoop, eenvoudig om de pols te dragen en in allerlei modieuze kleuren te koop. Maar vooral is een zweetband enorm functioneel. Een simpel veeg voorkomt dat een straaltje zweet vanaf het hoofd in de ogen loopt.

Een aantal jaren geleden deelden we nog een aantal andere tips voor hardlopen bij extreem warm weer. Lees ook die tips voor als we echt tropisch weer mogen ervaren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.