Hardlopen met warm weer (7 tips!)

Eindelijk! De zon schijnt in Nederland. De temperatuur vliegt omhoog. Betekent dat dat je beter niet kunt hardlopen? Wij vinden dat hardlopen met hoge temperaturen niet perse is af te raden. Zolang je maar aan een aantal belangrijke zaken denkt. Wij geven je graag de onderstaande tips:

Tip #1 : Kies het juiste tijdstip

Rond het middaguur is de temperatuur het hoogst. Ga daarom lekker vroeg of juist ‘s-avonds op pad. De temperatuur is dan een stuk lager.

Tip #2 Smeer je goed in

Zon, beweging en zweet zijn HET recept om snel te verbranden. Kies een zonnebrandcreme met een hoge factor, die waterproof (lees: zweetproof) is. Het is een open deur, maar je niet beschermen tegen de zon kan huidkanker veroorzaken. Op de website van de KNMI lees je alles over de actuele zonkracht en hoelang je in de zon mag zitten of hardlopen.

Tip #3 Bescherm je hoofd

Waarschijnlijk denk je direct aan een pet als bescherming tegen de zon. Een pet kan echter ook een oververhit hoofd veroorzaken. Kies je toch voor een pet, neem dan een goed ventilerende pet of neem een hoofdband om het zweet en natte haren uit je ogen te houden.

Tip #4 Drink meer!

Drink voldoende water. Dat doe je in dit geval gedurende de hele dag en tijdens een warme dag niet alleen tijdens de training of wedstrijd. Neem tot ongeveer een half uur voor het lopen ongeveer een flink glas extra water. Het is vooral belangrijk om na het hardlopen het verloren vocht weer aan te vullen. Tijdens het lopen op een warme dag verlies je, meer nog dan anders, belangrijke vitaminen en mineralen. Die kun je het beste aanvullen met sportdranken. Wij zijn erg tevreden over de producten van SIS.

Tip #5 Vergeet een nieuw persoonlijk record

Verwacht niet dat je optimaal presteert tijdens warme dagen. Je lichaam moet simpelweg keihard aan de slag om de “motor te laten draaien en te koelen”. Die extra versnelling om net een paar seconde van je PR af te snoepen kunt je in de meeste gevallen vergeten. Geniet vooral van de omgeving en het feit dat je je niet laat tegenhouden door die koperen ploert.

Tip #6 Zoek de juiste hardlooproute

Probeer de zon zoveel mogelijk te vermijden en zoek de schaduw of een verkoelend windje op. Probeer hardlopen op het gloeiend hete asfalt te vermijden en kies daarvoor in de plaats voor een schaduwrijk bos. Of wat dacht je van een verkoelende briesje langs de rivier of langs de kustlijn op het strand. Probeer in het laatste geval wel de badgasten te ontwijken 😉

Tip #7 Kies een alternatief

Denk ook eens aan een alternatief. Een hardlooptraining op een warme dag overslaan is geen zonde. Train daarvoor in de plaats je core en beenspieren; daarvan profiteer je tijdens je hardloopprestaties. In deze video laten we zien welke oefeningen effectief zijn.  Of wat denk je van dit alternatief :  zoek de sportschool (met airco!) op en doe je training op een loopband. Doe het alleen niet zoals deze kerel….

Lees ook:
1 reactie
  1. Sandra zegt

    kijk daar kan ik wat mee. Bedankt voor de tips

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.