Worden hardlopers ouder dan niet-lopers?

Of alle hardlopers ouder worden dan mensen die niet hardlopen, durven we niet te stellen. Wel durven we te beweren dat  je met hardlopen de kans verkleint om aan een aantal serieuze aandoeningen te overlijden. In dit artikel leggen we dat uit.

Disclaimer: laten we voorop stellen dat hardlopen geen garantie voor een lang en gezond leven is. Voor iedereen geldt uiteraard dat het belangrijk is om een begrafenisverzekering af te sluiten.

Amerikaans onderzoek

Al in 2014 publiceerde de Iowa State University de uitkomsten van een onderzoek dat door Professor  D.C.  Lee werd geleid.  De korte conclusie van het onderzoek: vijf tot tien minuten hardlopen per dag kan het risico op overlijden door hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Lee, hoofdauteur van de studie en assistent-professor bewegingswetenschappen aan de staat Iowa, zegt dat hardlopers 45 procent minder kans hadden om te overlijden aan een hartaandoening of beroerte dan niet-hardlopers. Onderzoekers volgden meer dan 55.000 volwassenen gedurende 15 jaar om de voordelen van hardlopen te meten. Lee zegt dat hardlopers hun risico op hart- en vaatziekten verminderden, ongeacht afstand, duur en snelheid.  

“De meeste mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om te sporten of meer te bewegen, maar ik denk dat bijna iedereen vijf tot tien minuten per dag kan vinden om te rennen voor de gezondheidsvoordelen,” zei Lee. “Ik hoop dat meer mensen door dit onderzoek worden gemotiveerd en dat ze kunnen gaan hardlopen en blijven hardlopen.”

Lee vertelt meer over de voordelen van hardlopen in de video hieronder. 

Gewichtsafname door hardlopen

Dat overgewicht nadelig is voor je gezondheid weten we allemaal wel. Maar wat maakt die extra kilo’s gevaarlijk en wat zijn precies de risico’s? Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht. Hierbij is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. De balans is verstoord. Uiteindelijk leidt zo’n verstoring tot een ophoping van vet. De gevolgen daarvan zijn groot. Naast psychologische aandoeningen als depressie en angststoornissen, zorgt een te hoog gewicht voor vele lichamelijke gezondheidsrisico’s, aldus het Maxima MC.  Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.

Wil je graag van je overgewicht af, raadpleeg dan altijd eerst de huisarts. Hardlopen en andere vormen van bewegen zijn samen met een uitgebalanceerd voedingspatroon de beste manier om af te vallen. We schreven daar eerder al een uitgebreid artikel over. In algemene zin kunnen we echter stellen dat met hardlopen calorieën worden verbrand. Het effect: hardlopers zijn minder zwaar en hebben minder lichaamsvet. Daarnaast hebben hardlopers een lagere rusthartslag én een betere zuurstofopname.

De conclusie

Met een gezond gewicht en hardlopen heb je minder kans op hart- en vaatziekten, op diabetes type 2 en op gewrichtsklachten. Bovendien verklein je de kans op bepaalde vormen van kanker. Zelfs met een paar minuten rennen per dag zou je je levensduur al kunnen verlengen. Sleur dus je partner, familieleden en vrienden van de bank en trek de hardloopschoenen aan!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.