Beste oordopjes voor hardlopers

Je komt ze tijdens het hardlopen vast vaak tegen; andere hardlopers met bedrade of draadloze oordopjes. Wat zijn de voordelen en nadelen van hardlopen met oordopjes? In dit artikel sommen we de voor- en nadelen voor je op en geven we je een aantal tips.

Muziek of een podcast luisteren tijdens hardlopen

Muziek en zelfs een podcast of luisterboek luisteren tijdens het hardlopen. We doen het tegenwoordig allemaal. Er zijn tegenwoordig veel oordopjes aanbiedingen op het internet te vinden. Dus heel veel geld hoeven oordopjes, die je ook tijdens andere momenten kunt gebruiken, niet te kosten. Maar wat is het effect van muziek luisteren tijdens het hardlopen? Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat muziek afspelen tijdens het hardlopen een positief effect heeft op de hardloopprestaties. Muziek afspelen tijden het hardlopen zorgt ervoor dat je een tempo langer vol kunt houden. Dat geldt zeker voor recreatieve of beginnende lopers. Zij kunnen een flinke progressie boeken door tijdens het lopen te luisteren naar de juiste hardloopmuziek of een mooie podcast. Zoek op Spotify maar eens op de term ‘running music’  of kies voor de categorie ‘podcast’ voor de nodige suggesties, inspiratie en motivatie.

-> Tip: lees ook ons artikel met links naar de 5 beste podcasts over sporten en gezonde leven.

Zo loop  je veilig hard met oordopjes

Veel oordopjes zijn tegenwoordig voorzien van in- en uit te schakelen ‘noise cancelling’. Noise-cancelling gebruikt antigeluid om omgevingsgeluiden te dempen. Kleine microfoons in de koptelefoon of oordopjes vangen dit geluid op. Vervolgens wordt het omgevingsgeluid omgezet naar een antigeluid dat het storende geluid als het ware opheft. Prima om tijdens een bus- of vliegrreis irritante omgevingsgeluid te dempen, maar teveel dempen kan tijdens het hardlopen ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is belangrijk dat je tijdens het hardlopen goed meekrijgt wat er in je omgeving gebeurt. Zo kun je adequaat reageren op verkeer en andere gevaren. Tip: gebruik de noise-cancelling dus tijdens het hardlopen niet!

Oordopjes met of zonder draad

Oordopje zijn er in veel soorten en maten. Veel hardlopers geven de voorkeur aan draadloze oordopje en zijn van mening dat hardlopen met oortjes met een draad vervelend is. De meest vervelende eigenschappen van oordopjes met draad volgens hen:

  • het tikken de draad tegen je lichaam weerklinkt in de oordop. En daardoor is je muziek minder goed te verstaan.
  • tijdens het hardlopen kan de draad in de weg zitten of net te kort zijn.

De voordelen van draadloze oordopjes zijn talrijk. Je kunt je vrij bewegen en je kunt de oordopjes met bluetooth met je smartphone verbinden. Tegenwoordig kun je ook muziek streamen vanaf je hardloophorloge en die via Bluetooth met de draadloze oordopjes verbinden. Dan kun je je smartphone gewoon thuis laten.

Ben je nog niet in het bezit van bedrade of draadloze oordopjes? Zoek dan snel naar de beste oordopjes aanbiedingen en bepaal of je ook het volume op de oordopje wilt kunnen aanpassen, of je liever bedrade oordopjes kiest en of waterbestendige oordopjes voor jou een must zijn.

Wat je ook kiest; veel veilige hardloopkilometers gewenst!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.