Weer hardlopen; zo pak je het snel op!


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Hardlopen is een geweldige manier om je gezondheid te verbeteren, je energieker te voelen en stress te verminderen. Maar wat als je een tijdje uit de running bent geweest? Of het nu komt door een ontspannende vakantie, de bijzondere tijd van zwangerschap, of door een vervelende blessure, het oppakken van je hardlooproutine kan een uitdaging zijn. In dit artikel delen we waardevolle tips om het beste uit je hardloopavontuur te halen na een periode van inactiviteit.


1. Luister naar je lichaam

Het is verleidelijk om meteen weer op hetzelfde niveau te beginnen als voorheen, maar dit kan riskant zijn. Na een vakantie, zwangerschap of blessure is het belangrijk om te beginnen met kortere afstanden en een langzamer tempo. Luister naar je lichaam en vermijd overbelasting.

2. Stel realistische doelen

Zet haalbare doelen voor jezelf. Of het nu gaat om het lopen van een bepaalde afstand, het bereiken van een bepaald tempo of gewoon consistent blijven, realistische doelen helpen je gemotiveerd te blijven en voorkomen teleurstelling.

3. Begin met wandelen en intervaltraining

Als je een lange periode niet hebt gelopen, begin dan met wandelen zoals beschreven in ons gratis ebook ‘hardlopen in 5 stappen‘. Dit helpt je lichaam te wennen aan beweging voordat je begint met rennen. Intervaltraining, waarbij je afwisselt tussen rennen en wandelen, is ook een geweldige manier om je conditie geleidelijk op te bouwen.

4. Doe dynamische stretches

Voordat je begint met lopen, voer dynamische stretches uit om je spieren op te warmen. Dit vermindert de kans op blessures en bevordert een soepele beweging.

5. Werk aan je flexibiliteit en kracht

Na een periode van inactiviteit kan je flexibiliteit en kracht zijn afgenomen. Voeg strekoefeningen en lichte krachttraining toe aan je routine om je spieren en gewrichten te versterken en flexibeler te worden.

6. Pas je voeding aan

Een gezonde voeding is essentieel voor een goede hardloopprestatie en herstel. Zorg voor een evenwichtige inname van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten om je energie op peil te houden en spierherstel te bevorderen.

7. Geleidelijk opvoeren

Naarmate je je sterker en comfortabeler voelt, kun je geleidelijk de duur en intensiteit van je runs verhogen. Bouw langzaam op om overbelasting en blessures te voorkomen. Gebruik daarvoor één van onze hardloopschema’s.

8. Luister naar deskundig advies

Als je een blessure hebt gehad of zwanger bent geweest, overleg dan met een arts of fysiotherapeut voordat je weer begint met hardlopen. Ze kunnen je waardevol advies geven over hoe je het beste kunt herstarten en welke oefeningen veilig zijn.

9. Wees geduldig

Het herstarten van hardlopen na een periode van inactiviteit vergt geduld. Je zult niet meteen op je oude niveau zijn, en dat is oké. Blijf consistent en geniet van de vooruitgang die je boekt.

10. Geniet van het proces

Het belangrijkste is om te genieten van het proces van het oppakken van het hardlopen. Het is een kans om weer in beweging te komen, je gezondheid te bevorderen en te genieten van de buitenlucht. Wees trots op jezelf voor elke stap die je neemt.


Conclusie: Of je nu terugkomt na een ontspannende vakantie, een prachtige zwangerschap of een onfortuinlijke blessure, het hervatten van je hardlooproutine kan een geweldige ervaring zijn. Met de juiste aanpak en zorg voor je lichaam kun je langzaam maar zeker weer in vorm komen en genieten van de voordelen van hardlopen. Onthoud dat geduld en consistentie de sleutels zijn tot succes, en blijf altijd luisteren naar je lichaam terwijl je stappen zet naar een gezondere en actievere levensstijl.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.