Tijdens hardlopen muziek of een podcast luisteren?

De titel van dit artikel is met opzet voorzien van een vraagteken. Zou je tijdens het hardlopen muziek of een podcast moeten luisteren? Uiteraard moet je natuurlijk helemaal niets. Je bepaalt uiteraard zelf op welke wijze je het prettigst hardloopt.  Toch delen we in dit artikel waarom je op z’n minst eens moet proberen wat hardlopen met muziek of een goede podcast met je hardloopervaring en prestaties doet.

Kijk maar eens om je heen als je aan de start staat bij een hardloopevenement. Naast de standaarduitrusting zoals sporthorloges en heupflesjes zie je daar veel hardlopers met (tegenwoordig draadloze) oordopjes die hun playlist klaar hebben staan.  Dit is waarom ze dat doen.

Tempo langer vol houden

Maar wat is dan het effect van hardlopen met muziek? Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat muziek afspelen tijdens het hardlopen een positief effect heeft op de hardloopprestaties. Muziek afspelen tijden het hardlopen zorgt ervoor dat je een tempo langer vol kunt houden? Dat geldt zeker voor recreatieve of beginnende lopers kun je flinke progressie boeken door tijdens het lopen te luisteren naar de juiste hardloopmuziek.

Afleiding en minder saai!

De uitkomst van de wetenschappelijke studies onderschrijven wij absoluut. Toch zijn er meer voordelen. Met name de langere duurlooptrainingen worden een stuk minder saai als je hardloopt met je favoriete muziek of podcasts. Inmiddels zijn wij al enige tijd fan van podcasts luisteren. De keuze is reuze. Er zijn diverse sport/hardlooppodcasts die wij met grote regelmaat luisteren. In een eerder artikel hebben we daar uitgebreid aandacht aan besteed. Ook de Volkskrant besteed met regelmaat aandacht aan de beste nieuwe podcasts. Onder dit artikel plaatsen we links naar een aantal populaire Spotify playlists met hardloopmuziek.

Hardloopapps met muziek

Er zijn in de Appstores van Android en Apple diverse speciale hardlooppaps met muziek te downloaden. De app RunBeat kun je aan je Spotify-account koppelen. Voordeel van deze app: je kunt zelf het gewenste aantal beats per minute (BPM) selecteren. Ook kan RunBeat de muziek afstemmen op jouw hardlooptempo. De app RockMyRun vinden wij zelf ook prettig werken. Deze hardloopapp barst van de opties. In de app zijn afspeellijsten van bekende DJ’s te vinden en je kunt selecteren op genre. De app stemt desgewenst het aantal stappen af op de beat. Zo loop je altijd in de maat 😉

Oordopjes voor hardlopen

Als je eenmaal een gave afspeellijst met je favoriete muziek of een podcast hebt gekozen, wil je uiteraard ook met de beste oordopjes hardlopen. Tijdens het hardlopen is het fijn als je goede oordopjes/earbuds hebt die speciaal ontwikkeld zijn voor intensieve workouts en hardlopen. De oortjes moeten wat ons betreft aan een aantal eisen voldoen. De oortjes moeten onder alle omstandigheden blijven zitten, dus ook als het regent.  Ook moet de accu het lang volhouden.

Veel oordopjes zijn tegenwoordig voorzien van noise-cancelling. Dat is prettig als je de oordopjes gebruikt in het openbaar vervoer of een andere rumoerige lokatie. Tijdens je hardloopsessies raden wij je echter aan noise-cancelling uit te schakelen. Zo hoor je wat er om je heen gebeurt. Veiligheid voor alles! Kies dus voor de beste oordopjes tijdens het hardlopen.

Onze playlisttips!

Belofte maakt schuld. We zouden je nog een paar goede afspeellijsten geven, die het proberen waard zijn! Als we zelf op pad gaan met hardloopmuziek maken we het liefst zelf in Spotify een playlist aan met onze favoriete nummers of kiezen een bestaande playlist, zoals:

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.