Voetproblemen voorkomen: 5 tips

Voeten van hardlopers hebben het zwaar te verduren. Tijdens hardlopen zet je bij iedere stap twee tot drie maal je lichaamsgewicht op je voeten, enkels en knieën. Deze belasting en verkeerd schoeisel kunnen blessures en ongemakken tot gevolg hebben. In dit artikel besteden we om die reden alle aandacht aan de voeten.

Voeten van hardlopers; de grootste ongemakken en blessures op een rij

Blaren en eeltvorming zijn natuurlijk vervelend, maar in het ergste geval ontstaan blessures en kun je hardlopen wel even vergeten. Laten we eens kijken hoe we dat kunnen voorkomen.

1. Voetmassage

Laten we beginnen met de fijnste tip. Voetmassage!! Niets is heerlijker voor de voeten dan je voeten te verwennen met massage door een voetmassage apparaat. Een voetmassage verminderd stress, pijn en zwellingen. Voeten hebben het gedurende een normale dag al zwaar te verduren hebben. Jouw lichaam rust immers volledig op jouw voeten, terwijl je mogelijk ook nog inspannende activiteiten levert. Als je bijvoorbeeld de 4daagse van Nijmegen of een (halve) marathon loopt, is dit echt een ware aanslag op jouw voeten. 

2. Kies de juiste hardloopschoenen en vervang ze op tijd!

Verkeerde en versleten hardloopschoenen zijn het perfecte recept voor blessures. Elke voet is anders en vraagt dus om een schoen die past bij jouw “afwijking”. We noemen dat proneren. Pronatie/proneren is een onderdeel van de natuurlijke bewegingen van het menselijk lichaam. Het verwijst naar de manier waarop je voet bij het landen naar binnen kantelt om de schok te verdelen. De ene hardloper heeft een neutrale schoen nodig, terwijl de andere hardloper juist een schoen nodig die overdreven kantelen corrigeert. Bekende hardloopketens als All4running, Run2day en Runnersworld maken een loopanalyse en adviseren je vervolgens welke schoen bij jou past.

Hardloopschoenen gaan overigens ongeveer 1000 tot 1500 km mee. Stel dat je 50 weken per jaar loopt, dan kun je ongeveer 20 tot 30 km per week hardlopen voordat je schoenen aan vervanging toe zijn. Ook het binnenwerk van een schoen slijt na verloop van tijd. Vervang ze dit tijdig. Daarmee voorkom je o.a. een stressfractuur in de voet.

3. Verkeerde looptechniek?

Als kinderen rennen we wat af, maar hoe leer je de juiste hardlooptechniek beheersen? Ook een verkeerde techniek kan tot vervelende voetblessures leiden. Eén van de meest voorkomende techniekfouten is die van de hiellanding. Daardoor ontstaat een te grote schok op voet en ligt een voetblessure op de loer. Sluit je aan bij een atletiekvereniging of volg een clinic van een hardlooptrainer die je de kneepjes van het vak leert of kijk eens op Youtube. Een goede looptechniek voorkomt blessures, maar maakt ook sneller en zorgt dat je langer kunt blijven hardlopen zonder moe te worden.

4. De Podoloog

Een podoloog is de specialist als het gaat om voeten. Het aanmeten van podotherapeutische zolen, ook wel (sport)inlays genoemd, het analyseren van je (hard)looppatroon en het geven van blessurepreventieadviezen zijn enkele voorbeelden van de specialisatie van een podoloog. Twijfel jij over je voeten? Raadpleeg dan eens vrijblijvend een podoloog.

5. Overbelasting

Ook dit is een oorzaak van veel voetproblemen. Overbelasting zien we vooral bij beginners. Fasciitis plantaris, is een ontsteking van de peesplaat die de bal van de voet met het hielbeen verbindt. Bouw je hardlooptrainingen langzaam op en neem tussen twee trainingen altijd minimaal een dag rust. Die rust zorgt ervoor dat spieren en pezen kunnen herstellen.

Veel succes en wees lief voor je voeten 😉

Volg je Hardloopnet al op Facebook en Instagram? Volg ons, dan mis je niets!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.