Trainen voor een Obstacle Run van 42 km #2

Nog minder dan 6 weken tot de grote dag.

Als je deel #1 van “trainen voor een obstacle run van 42km hebt gelezen, dan weet je dat ik samen met 3 vrienden op 22 september 2018 aan de start van een Obstacle Run van maar liefst 42 km sta; Mud Masters in Biddinghuizen. In een aantal blogs deel ik tot die start wekelijks hoe we ons voorbereiden op zo’n monsterlijke afstand.

Terwijl ik deze blog schrijf realiseer ik me dat het over 6 weken (min 1 dag) al D-day is. Dan moeten alle trainingen haar vruchten hebben afgeworpen en moeten we topfit aan de start verschijnen. Dat gegeven brengt best een beetje spanning met zich mee. Want laten we eerlijk zijn; 42 km blijft een rot eind. Of zoals één van de hoofdrolspelers in de film ‘De Marathon‘ zei “ik vind het met de auto al ver”. Een marathon lopen is niet alleen een lichamelijke prestatie, maar ook een enorme mentale uitdaging. Over dat laatste wellicht in de volgende blogs meer. Vandaag deel ik mijn ervaringen over wat het trainen voor een obstacle run met de lichamelijke gesteldheid doet.

Afgelopen trainingsweek

De laatste weken loop ik in de weekenden een lange duurloop en op doordeweekse dagen steeds een herstelloop en een intervaltraining. Vorige week liep ik op zaterdag een lange duurloop van 20 km, afgelopen dinsdag een herstelloopje en donderdag een interval. Fitnessen deed ik op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De korte hardlooptrainingen probeer ik te combineren op fitnessdagen en de lange duurlopen doe ik dus op zaterdag of zondag. De duurlopen doe ik in het weekend omdat ik er dan simpelweg de meeste tijd en energie voor heb. Een hele dag werken en daarna nog een duurloop van 2 of 3 uur lopen zie ik eenvoudigweg niet zitten. Vandaag stapte ik met Remco in de auto en reden wij amper 30 minuten naar Breda, naar het Mastbos.

Lees ook: obstacleruntips over techniek / voeding / gear

In dit enorme bos kun je voor meerdere wandelroutes kiezen. Wij kozen voor een wandelroute van 4 en aansluitend 8 kilometer die we natuurlijk niet wandelend maar meerdere malen hardlopend aflegden. Rond de klok van 09.45 uur begonnen. In de auto stond een koelbox gevuld met SIS-sportgels (lees onze review!), meerdere bidons gevuld met water en isostar en wat repen van ‘Naked’. Tussendoor namen we 2 korte pauzes om al dat lekkers tot ons te nemen en uiteindelijk stond de teller op 25 km. Tot de 19 km ging het met ons beide prima en durfden we zelfs te denken aan een totale afstand van 30 km. Mede door de temperatuur (het was inmiddels 26/27 graden) besloten we dat 25 km voor vandaag meer dan genoeg is; de accu was ineens leeg. Eenmaal thuis koelde ik de spieren in het zwembad en nam ik wat kwark (wat een honger had ik zeg!!)

Afgelopen vrijdag ben ik samen met een van de vrienden de sportschool in gedoken om aan de beenspieren te werken. De nadruk lag niet op zwaar trainen. We kozen voor meer sets met een iets lichter gewicht. Vier oefeningen om de volledige bovenbeen- en bilspieren te trainen, waarbij van elke oefening 4 sets van 10 herhalingen werden uitgevoerd. Op de andere fitnessdagen trainde ik vooral het bovenlichaam.

Welke fitnessoefeningen zijn geschikt als voorbereiding op een obstacle run

Naast hardlopen is het trainen van je hele lichaam erg belangrijk. Veel obstakels die je tijdens een obstacle run tegenkomt vergen veel van de rugspieren, schouderspieren, buikspieren en armspieren. Jezelf (en je maatjes) optrekken komt vaak voor en hetzelfde geldt voor je zelf omhoog duwen en het dragen van zandzakken en dergelijke. Bootcamp- en Crossfittrainingen zijn ideaal omdat je daar alle spiergroepen en de meeste bewegingen al traint. Maar ook thuis of in een eenvoudige sportschool vindt je alle middelen die je nodig hebt op voorbereid aan de start te verschijnen. Een aantal oefeningen die ik zelf tijdens trainingen doe:

  • Burpees
  • Load carry: met 2 zware dumbells of gewichtschijven heen en weer lopen
  • Pullups (te zwaar? probeer dan in een hangende positie voorzichtig steeds even kort één hand los te laten)
  • Bear crawl: neem een pushup positie aan en loop als een beer van de ene kant naar de andere kant van de fitnesszaal of je woonkamer/fitnesshonk)

Verder maak ik geregeld gebruik van een TRX (o.a. te koop via bol.com). Een aantal interessante TRX oefeningen voor Obstacle Runs zie je in de onderstaande video:

Dat was het voor deze week. Ik merk dat ik door de fitnesstrainingen en het hardlopen steeds sterker word en dat mijn conditie verbetert. Wel merk ik dat ik deze week wat meer vermoeid ben. De komende weken dus toch iets meer rust pakken en op tijd naar bed gaan. Tot volgende week!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.