Trainen voor een Obstacle Run van 42 km #1

Deel 1 van mijn blog over de voorbereiding op een loeizware marathon

Ik kan het niet laten…. Na de editie van de Mud Masters Marathon in september 2017 ga ik weer deelnemen aan de marathonafstand van deze obstacle run. Op zaterdag 22 september 2018, sta ik om 09.00 uur samen met drie vrienden aan de start. Vanaf nu lees je elk weekend hoe ik me fysiek en mentaal voorbereid op die dag.

Hardlopen doe ik als 46-jarige al zo’n 25 jaar. Tot 2014 waren dat vooral trainingsrondjes op de weg en nam ik deel aan leuke en uitdagende hardloopevenementen zoals de Bruggenloop in Rotterdam, de kwart marathon van Rotterdam, de Zevenheuvelenloop. Verder wat loopjes in de regio, waarbij mijn voorkeur bij de 10km en 15km afstanden lag.

Lees ook: obstacleruntips over techniek / voeding / gear

Waar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ‘OCR’ (Obstacle Course Racing) al jaren populair was, sloeg het OCR-virus pas in 2013 over naar Nederland. Inmiddels bekende organisaties als Mud Masters en Strong Viking hebben er aan bijgedragen dat OCR in Nederland niet meer is weg te denken. We hebben in Nederland vandaag de dag zelfs een aantal toppers die op Europees niveau serieus meedoen. Maar goed; ik dwaal af.

De eerste keer deelnamen aan een OCR

In 2014 nam ik voor het eerst deel aan Mud Masters, samen met een paar collega’s. De combinatie van factoren die zijn vereist om een OCR met goed gevolg te voltooien spraken mij toen enorm aan. Anders dan wat ik was gewend, is niet alleen een goede hardloopconditie belangrijk. Kracht, techniek en samenwerken zijn minstens zo belangrijk. De ultieme uitdaging vond ik vorig jaar in de marathonafstand van de Mud Masters Editie in Biddinghuizen. Na een gedegen voorbereiding voelde de beloning in de vorm van een medaille die ik na de finish mocht ontvangen fantastisch. Zo fantastisch dat ik me eerder jaar opnieuw heb ingeschreven. Vanaf nu deel ik wekelijk in een blog mijn ervaringen met mijn drie mede-marathoners. Lees gerust mee als het leuk vindt.

Disclaimer: ik verkondig hier absoluut niet het ’trainingsevangelie’, het is niets meer en minder dan de wijze waarop mijn vrienden en ik ons voorbereiden. 

Weer aan de bak!

De trainingen voor de deelname aan de tweede editie zijn inmiddels begonnen. Na deelname aan de ‘gewone’ loopjes en Mud Masters in april (18km) en Strong Viking in juni (19 km) worden de trainingskilometers  vergroot en voor wat betreft het trainen op kracht in core, benen en bovenlichaam de puntjes op de i gezet.

Het zal je wellicht niet verbazen maar de hardlooptraining voor een ‘normale’ marathon werkt toch iets anders dan bij een OCR Marathon. Tijdens een OCR Marathon loop je eigenlijk van hindernis naar hindernis (tijdens Mud Masters Marathon zijn het er meer dan 90!) op een parcours dat voor 95% onverhard is. Trainen op een onverharde ondergrond met speciaal schoeisel met meer grip is dus aan te raden. Ik wissel zelf af tussen verhard en onverhard, simpelweg omdat onverharde hardlooproutes in mijn omgeving lastig zijn te vinden en ik niet elk weekend een half uur wil rijden om op zoek te gaan naar een mooie onverharde route.

Hardloopschema voor Obstacle Run Marathon

Mijn hardloopschema bestaat uit 3x hardlopen per week. In het weekend een duurloop en op doordeweekse dagen een herstelloop (na de duurloop) en een intervaltraining. Vandaag heb ik mijn tweede lange(re) duurloop gelopen. De teller stond uiteindelijk op 20km. Omdat het eigenlijk veel te warm is om te lopen, ging de wekker vanmorgen al om 07.00 uur af. Toen was het nog niet zo warm.

vroeg op

Even snel ontbijten, spullen bij elkaar zoeken en het ontbijt even laten zakken. Klokslag 08.00 uur ging ik de deur uit. Ik koos deze keer niet voor een drinkbelt, maar ging met een goed gevulde camelback, gevuld met water vermengd met Isostar op pad. Een hardlooppetje beschermde mijn kale knar tegen de zon.

Camelbak

Krachttraining voor Obstacle Run Marathon

In de sportschool ga ik als voorbereiding absoluut niet voor de grootste spierballen. Die zien er op het strand best leuk uit, maar tijdens een OCR heb je er niet zoveel aan. Ik train in de sportschool vooral mijn kracht en uithoudingsvermogen. De 90+ obstakels gaan onze spieren op die 22e september uitputten, dus is een goed voorbereiding erg belangrijk. Neem daarbij in ogenschouw dat een OCR door de vele obstakels veel langer dan een ‘normale’ marathon duurt. Je lichaam moet dus gedurende lange tijd in staat zijn te blijven functioneren.

Naast hardlooptraining en krachttraining is ook voeding erg belangrijk. Zowel in de voorbereiding als op de dag van de Marathon zelf. In deel 2 van mijn blog deel ik meer over mijn voedingspatroon en ga ik dieper in op de krachttrainingen die ik samen met de eveneens deelnemende vrienden uitvoer.

Heb jij weleens aan een obstacle run deelgenomen? Wat vond je ervan?

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.