Obstacle run: welke voeding is belangrijk
Ben je op zoek naar een fysieke en mentale uitdaging? Dan is een trailrun + hindernissen = obstacle run misschien wel iets voor jou.
Tijdens een Obstacle Run wordt je fysiek en mentaal uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Meedoen is dus niet zomaar iets dat je ‘even doet’ en het vraagt een serieuze inspanning van je lichaam. Het is een combinatie van duur- en krachtsport waarbij het niet alleen belangrijk is om een goede conditie te hebben, maar ook behendigheid, doorzettingsvermogen en een juist lichaamsgewicht helpen jou om alle obstakels en de run te overwinnen! Maar wat is de rol van juiste voeding hierin? En op welke voedingstoffen moet ik extra letten tijdens mijn trainingen?
Om je lichaam fysiek optimaal te laten presteren en na een work-out goed te laten herstellen, is de juiste brandstof en zijn goede bouwstenen onmisbaar. Zorg dat je voor, tijdens en na fysieke inspanningen de juiste voeding tot je neemt. Betekent dit dat je als een bezetene alles moet gaan bijhouden wat je eet? Gelukkig niet! Let in de weken/maanden voorafgaand aan de run, wanneer je serieus begint met trainen, goed op de volgende 3 voedingsstoffen
Eiwitten
Eet voldoende eiwitten om het herstel van spieren na een work-out te bevorderen. Kies tijdens het smeren van je boterhammen voor eiwitrijk beleg zoals kipfilet, rookvlees, hüttenkäse of een lekker eitje. Zorg tijdens het diner dat je voldoende afwisselt tussen vlees & vis en neem als tussendoortje op het werk een eiwitreep mee! Een tekort aan eiwitten kan betekenen dat je herstel niet optimaal is waardoor je een groter risico loopt om overtraind of zelfs geblesseerd te raken! Een eiwitshake is een snelle en makkelijke manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Koolhydraten
Oftewel: de brandstof. Door de combinatie van duur- en krachttraining vraag je tijdens de voorbereiding op obstacle runs veel van verschillende energiesystemen in je lichaam. Hoe langer de inspanning, des te meer koolhydraten je lichaam verbrand en dus extra nodig heeft. Hoe neem ik deze koolhydraten tot me? Start de dag met havermout en eet ‘s avonds rijst en/of (zoete) aardappels in combinatie met kipfilet en groenten! Lever je een flinke inspaning zoals een pittige obstaclerun van 12 km of meer? Dan is het ‘onderweg’ koolhydraten aanvullen een must. Pak vooral tijdens de drinkposten (indien beschikbaar) sportdrank en fruit en neem een energygel mee voor een snelle toevoer van koolhydraten. Op deze redactie zijn wij fan van de Maxim Energy gels en SIS Energygels
Vetten
Vetten spelen geen directe rol tijdens een work-out, maar ze vervullen ze wel een belangrijke rol bij het optimaal functioneren van het lichaam! Gezonde vetten dragen bij aan het instant houden het cholesterolgehalte en een normale bloeddruk, maar ondersteunen ook het hart en zijn goed voor de hersenen. Eet bijvoorbeeld minimaal twee keer per week vette vis zoals zalm en/of neem een Omega-3 supplement. Voeg ongebrande noten zoals amandelen of walnoten toe aan je havermout, kwark of zelfs rijstmaaltijd en/of probeer eens avocado door je warme maaltijd te mengen.
Met bovenstaande basis-tips beschik jij al over de belangrijkste tools/voedingstoffen om je Obstacle Run uitdaging tot een groot succes te maken! Denk naast voeding ook aan de juiste kleding, schoenen en uitrusting voor obstaclerunners.
Obstacle Runners dragen lichte ‘strakke’ kleding en trailschoenen i.v.m. extra profiel