Tips om gemotiveerd te blijven

Hardlopen is een geweldige sport en zorgt dat je zowel lichamelijk als mentaal fit wordt EN blijft. Ondanks deze voordelen liggen er allerlei factoren op de loer, die zorgen voor (tijdelijk) afhaken. In dit artikel bekijken we hoe we de motivatie hoog houden en afhaken tot het minimum wordt beperkt.

Je herkent het misschien wel. Na een drukke dag plof je moe neer op de bank. Buiten is het donker, koud en nat. Voor vanavond staat hardlopen op het programma, maar eigenlijk blijf je liever op de bank hangen met een zak chips en Netflix.

Laten we eens kijken hoe we voor een aantal standaard motivatiekillers een oplossing kunnen bedenken!

Ik ken elke vierkante centimeter van mijn dorp/stad

Een veel gehoord probleem. Als je al een tijd hardloopt ken je waarschijnlijk alle hardlooproutes in je omgeving. Zorg dus dat je eens een andere route verkent. Eerder schreven we in een artikel over hoe je op een kaartje zelf een hardlooproute kunt berekenen en intekenen.  Met een aantal eenvoudige stappen heb je in een handomdraai een prachtige, niet eerder ontdekte route gevonden.

Hardlopen op nieuwe, mooie locaties

Hardlopen in een volledig andere omgeving werkt verfrissend en geeft nieuwe energie. Je komt daar nieuwe uitdagingen tegen in de vorm van een andere ondergrond, pittige heuvels in een vaak een prachtige omgeving. Probeer het eens tijdens een korte vakantie. Er zijn bijvoorbeeld veel vakantieparken aan zee of andere mooie plekken waar je naar hartelust de meest prachtige hardlooproutes kunt ontdekken. Wij zijn zelf enorme fans van de Nederlandse kust. Daar hardlopen is niet alleen prachtig, maar vormt met al het zand en duinen ook nog eens extra nieuwe uitdaging voor de spieren en het uithoudingsvermogen van de meeste hardlopers. En laten we eerlijk zijn; een aantal dagen ontspannen in één van de vakantieparken aan zee is een fantastisch excuus om aan je hardloopconditie te kunnen werken 😉

Ik ben moe en heb geen zin!

Na een lange dag op kantoor is hardlopen juist een must-do. Een zittend beroep zorgt ervoor dat we veel te weinig bewegen en spieren in de nek en schouders door de (verkeerde) zithouding verkrampen. Lekker bewegen in de vorm van hardlopen voorkomt vervelende fysieke klachten en een bezoek aan een dure masseur of fysiotherapeut. En wat te denken van het stressverminderde effect van hardlopen. Tijdens het hardlopen kan je lichaam namelijk geen cortisol (stresshormoon) aanmaken. Waar je lichaam volgens onderzoek van Hardlopen.nl tijdens het hardlopen wél een grote hoeveelheid van aanmaakt, is het gelukshormoon endorfine. Dit zorgt voor gevoelens van euforie en geluk en werkt stress-verlagend!

Het is spekglad buiten en heb geen zin een glijpartij

In de wintermaanden kun je zomaar met een spekgladde looproute te maken krijgen.  Niet verstandig om dan te gaan hardlopen.  In deze toch al natte en koude periode haken veel hardlopers af. Dat zorgt voor een tijdelijke stop tot het voorjaar. Zonde van de opgebouwde conditie.

Wil je toch fit blijven en de spieren trainen die je normaliter tijdens het hardlopen traint? Doe dan lekker thuis deze 12 minuten, speciaal voor hardlopers ontwikkelde workout of overweeg de aanschaf van een loopband.

Nog een aantal tips!

Wil je voorkomen dat je in een hardlooptip raakt? Zorg dan dat je simpelweg niet kunt afhaken!

  • Schrijf je in voor meerdere hardloopevenementen, zodat je wel moet trainen om tijdens zo’n evenement een mooi resultaat te kunnen behalen;
  • Zoek een hardloopmaatje. Heb je geen zin om te hardlopen? Dan motiveert je hardloopmaatje je om wel te gaan en vice versa;
  • Toch die training doen waarvoor je eerder wilde afhaken? Denk aan het voldane gevoel na een training!

Veel plezier!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.