Mediteren tijdens het hardlopen

Hardlopen en mediteren. Dat klonk enkele jaren geleden op het eerste gehoor niet echt als een gouden combinatie. Sterker nog; het gros van de hardlopers vond het allemaal maar onzin en wuifde deze combi weg. Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. In dit artikel gaan we in op de voordelen van mediteren tijdens het hardlopen.

Stress

Wie heeft er tegenwoordig geen last van? Na het ontwaken of onderweg met het OV naar school of werk hoopt de stress zich al op. De smartphone vraagt namelijk om je aandacht. De diverse nieuwsapps strijden onderling met pakkende koppen om je hun nieuwsberichten te laten lezen. De diverse whatsappgroepjes en socials vragen ook je aandacht. Daarnaast vraagt je werk en gezinsleven ook het nodige van je mentale en fysieke energie. Stress kan volgens het UMC Utrecht leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten.

Door te mediteren kun je stress voorkomen en verhelpen. Meditatie helpt tevens om een meer bewust, vredig, ontspannen, vriendelijk, empatisch en gelukkig mens te worden. (bron: Meditatie Instituut Nederland)

Meditatie; wat is het eigenlijk?

Voor we ingaan op de voordelen van mediteren tijdens het hardlopen, is het goed naar de definitie van meditatie te kijken. Er zijn veel definities, maar de meeste gebruikte is:

Meditation is a practice of focusing attention in order to clear the mind and reduce anxiety.

Meditatie  en hardlopen

Met hardlopen zorg je niet alleen voor fysieke fitheid, maar is ook een geweldige manier om met de alledaagse stress om te gaan. Hardlopen voorkomt niet alleen stress maar zorgt er bovendien voor dat stress je lichaam verlaat. Dat doe je door tijdens het hardlopen te mediteren. We geven je hier een aantal tips.

Medidatie: voor je begint met hardlopen

Mediteren begint al voordat  je begint met hardlopen. Adem diep in en houd je adem enkele ogenblikken in en adem uit. Doe dit ongeveer 3 tot 5 minuten en je zult een diepe ontspanning ervaren voordat je gaat hardlopen. Drie tot vijf minuten kan de eerste keer als een eeuwigheid voelen. Begin dan met een minuut stilte.

Focus bepalen

Heb je te kampen met een stressvolle gedachte of uitdaging? Stel voor je aan je hardlooprondje begint de intentie vast dat dit hardlopen je vraag/uitdaging zal oplossen. Dat kan overigens van alles zijn; een irritatie op je werk of binnen je priveleven, twijfel over een grote of kleine te nemen beslissing. Wil je niet direct met een stressvolle gedachte aan de slag, dan  is het beter om eerst de focus te bepalen op het eigen lichaam:

 • De op en neergaande beweging van je buik als de lucht die je inademt je lichaam binnenkomt en verlaat
 • Het gevoel van lucht die door je neus beweegt terwijl je er doorheen in- en uitademt
 • Het huidige moment en je omgeving, en alles wat je daarin kunt voelen en ervaren
 • De manier waarop je lichaam aanvoelt terwijl je rent, waarbij alles samenwerkt om je vooruit te helpen
 • Jouw voetstappen

Mediteren tijdens het hardlopen

Als je eenmaal het focuspunt hebt bepaald, is dit wat je moet doen.

 1. Begin langzaam te rennen (idealiter op een pad of ergens waar niet veel verkeer is).
 2. Geef jezelf 10 a 15 minuten om te ontspannen en in de zone te komen. Soms brainstorm ik ideeën over verschillende projecten terwijl ik aan het hardlopen ben, en ik merk dat het ongeveer zo lang duurt voordat de ideeën beginnen te stromen.
 3. Zodra je er klaar voor bent, richt je je geest op datgene waarop je je gaat concentreren. (Als je niet aan het rennen was, zou ik zeggen: sluit je ogen, maar houd ze om voor de hand liggende redenen open.)
 4. Doe nu je best om gefocust te blijven op dat ene ding. Je wilt niet dat een innerlijke dialoog constant je focus of iets anders beschrijft; het gaat er hier om zo lang mogelijk door te gaan zonder ‘gedachten’. Je wilt ‘voelen’ waar je op focust, zonder woorden in je hoofd te gebruiken.
 5. Wanneer je aandacht van je focus afdwaalt (in het begin waarschijnlijk om de paar seconden), leid hem dan voorzichtig terug naar de focus. Hecht geen enkel gevoel van negativiteit of frustratie aan het afdwalen van je geest; het is gewoon zo.”
 6. Doe dit zolang het leuk is. In beginsel 5-10 minuten geïnteresseerd blijven is al genoeg!

Veel succes!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.