Waarom je deze marathon zou moeten lopen!

Het hardlopen van een marathon is iets bijzonders. Slechts een klein percentage van de Nederlandse hardlopers heeft volgens diverse bronnen ooit 1 of meerdere marathons gelopen. Heb jij de 42 km en 195 meter ooit afgelegd? Dan mag je je onder een kleine selecte groep ‘marathonners’ scharen.

Zoveel Nederlanders lopen een marathon

Een derde van de Nederlandse hardlopers is actief tijdens hardloopwedstrijden (meestal 5, 10, 21 km) en marathons. Voor de helft van de hardlopers is tien km de favoriete wedstrijdafstand (50 procent). Daarna volgen maximaal vijf km (21 procent) en de halve marathon (21 procent). Frequente hardlopers lopen vaker het liefst een halve of hele marathon. De 42 kilometer van de marathon is slechts voor 3  procent van de hardlopers weggelegd, daarmee blijft het lopen van de marathon een hele bijzondere prestatie.

Big Six Marathons

Het lopen van een marathon is een topprestatie en vergt veel van hardlopers; een gedegen training en fysieke en vooral mentale kracht.  Onder marathonlopers is het lopen van de ‘Big Six’ een droom. De Big Six vormen samen de Abbott World Marathon Majors: de zes grootste marathons van de wereld. Eén ervan lopen is al fantastisch, en ze alle zes doen is magisch. Als je de Big Six wilt lopen, loop je een marathon in Japan (Tokyo), Londen, Boston, Berlijn, Chicago en New York.

In deze maanden loop je de Big Six Marathon

  • Tokyo: maart
  • Boston: april
  • Londen: april
  • Berlijn: april
  • Chicago: oktober
  • New York: november

Marathon in Japan

Van de Big Six is de marathon van Tokyo wellicht de meest onbekende. Het lopen van een marathon in Japan is een fantastische ervaring en een kans om tijdens een wat langer verblijf meer van Tokyo en Japan te zien.

Hitoma NiiyaDe marathon van Tokyo wordt sinds 2007 jaarlijks gelopen in de Japanse hoofstad. De eerste editie werd gewonnen door de Keniaan Daniel Njenga en de Japanse Hitomi Niiya. De Japanse hardloopster (1988) was in 2007 tijdens de eerste editie 1 van de deelneemsters.  Zij maakte toen op haar 18e haar debuut als marathonloopster en won direct! Haar beste tijd ooit op de marathon is 02:30:58 uur.

In 2023 klinkt het startschot voor de marathon in Tokyo  op 5 maart 2023 om 09:10 uur in de ochtend, Nederlandse tijd om 02:10 in de nacht. Wil je weten wat de deelnemers qua temperatuur in maart kunnen verwachten: gemiddeld is het in Tokyo  in maart maximaal 13°C, minimaal rond de 6°C. Vanwege de corona-maatregelen vond de laatste editie plaats in maart 2019. Bij de mannen won toen de Ethiopiër Birhanu Legese  02:04:48 uur en bij de vrouwen, uithet zelfde land, Ruti Ago in 02:20:40. uur

Zo voorkom je stress op de dag voor de marathon

De redacteurs van Hardloop.net hebben allemaal ervaring met het lopen van een marathon. We weten welke toewijding nodig is en welke voldoening het uitlopen van en marathon geeft. We weten echter ook dat de spanning voor een marathon behoorlijk kan oplopen. Omdat de laatste dagen voor de marathon de zenuwen door het lijf kunnen gieren, is het handig om een checklist te maken. Je wilt absoluut niets vergeten. Door de meesten zaken op de dag voor de marathon klaar te leggen/voor te bereiden neem je veel stress weg.

We hebben een handige, gratis, checklist gemaakt die je eventueel kunt uitprinten. Op de checklist staan alle belangrijken dingen die je op de avond voor de marathon en op de dag zelf moet klaarleggen. De checklist kun je hier bekijken en eventueel downloaden.

Wil je weten welke records je moet breken of de snelste marathonloper van Nederland, België, Europa of de wereld? Op deze wikipediapagina staan ze keurig op een rij

Veel plezier!!

(photo credits: Marvin Andino

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.