Beste smartwatches voor hardlopers


Hoewel het soms ook heerlijk kan zijn om geen horloge te dragen tijdens het hardlopen, geven wij en de meeste andere hardlopers de voorkeur aan hardlopen met een smartwatch/sporthorloge. Aan welke eisen zo’n horloge zou moeten voldoen, lees je in dit artikel.

De smartwatch is volgens Wikipedia:  Letterlijk  een “slim horloge” en is een type polshorloge dat niet alleen dient als uurwerk maar ook een reeks andere functies heeft. Een smartwatch is vergelijkbaar met elektronische handapparaten zoals een smartphone, maar wordt aan de pols bevestigd.

Verschil tussen smartwatch en sporthorloge

Vandaag de dag is er nog weinig verschil tussen tussen een smartwatch en een sporthorloge dat geschikt is voor hardlopers en beoefenaars van andere sporten. Dat was bijna  14 jaar geleden wel anders. Garmin bracht toen de Garmin Forerunner 310XT op de markt. Dat was vooral een geweldig sporthorloge met GPS-functies en andere voor die tijd relevante functies, maar verder dan dat ging het niet. En eerlijk gezegd zag er ook allemaal niet zo mooi uit. De laatste jaren zijn sporthorloges behoorlijk doorontwikkeld en is het uiterlijk eenvoudig aan te passen, bijvoorbeeld met Apple Watch bandjes in allerlei kleuren en prints van Yono Smartwatchbandjes.nl.

Tegenwoordig zijn smartwatches  voorzien van allerlei extra functies voor hardlopers. Ook de niet-sporters komen aan hun trekken.  Het lezen van mailberichten, whatsappberichten, agenda en muziek luisteren. Het kan tegenwoordig allemaal met de meeste smartwatches. Aangezien wij natuurlijk vooral benieuwd zijn naar de perfecte smartwatch/sporthorloge voor hardlopers, zetten wij de belangrijkste functies (lees: onze eisen) op een rij en selecteerden onze persoonlijke Top 10 smartwatches voor hardlopers.

Hartslagmeting

Een belangrijke eigenschap van een hardloophorloge is de hartslagmeter. Deze geeft aan hoe intensief je bezig bent. Op basis van je hartslag kun je je tempo verhogen of verlagen. Veel hardlopers houden zich aan een trainingsschema dat afwisselend zwaarder en lichter is. Daarbij gebruiken ze vaak een indeling naar hartslagzones: zone 1 staat voor de lichtste inspanning en zone 5 voor de zwaarste. Het zien van je hartslag tijdens het lopen helpt je om je aan het schema te houden. Op de website van Garmin staan tips om je hartslag te verlagen tijdens het hardlopen. Die tips lees je hier.

Accuduur

Dit is niet voor elke hardloper even belangrijk. Wij vinden echter niets zo vervelend dan om iedere avond je smartwatch weer aan de oplader te moeten leggen. Zo krijg je overigens ook te maken met een incompleet beeld van je gezondheid: je trackt namelijk niet alle gegevens.

Intervaltraining

Als het aan ons ligt kiezen we voor een sporthorloge dat je goed kan gebruiken tijdens intervaltrainingen. Het voordeel van het gebruik van een sporthorloge tijdens intervaltrainingen is dat je de gegevens achteraf goed kan analyseren. Ook kan je de intensiteit van de trainingen goed in de gaten houden, zelfs tijdens de training.

En verder…

Verder vinden wij het erg prettig als een sporthorloge tegen een stootje kan en over de volgende functies beschikt:

 • Staplengte weergeven
 • Grondcontacttijd
 • VO2 Max weergave
 • Hersteladvies
 • Caloriemeting

Beste smartwatches voor hardlopers

Als we kijken naar horloges die voldoen aan onze eisen en die van vele andere hardlopers, dan brengt dit ons tot de volgende 10 (in willekeurige volgorde) beste smartwatches voor hardlopers.

 • Apple Watch serie 7
 • Garmin Fenix 7
 • Garmin Venu
 • Suunto Baro 9
 • Polar Pacer
 • Polar Vintage
 • Fitbit Versa
 • Fitbit Sense
 • Fitbit Inpsire
 • Samsung Galaxy Watch
Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.