Veel wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat hardlopers een betere conditie hebben, minder kans hebben op kanker, depressie, diabetes,, hart- en vaatziekten en overgewicht. Tips om die betere conditie met hardlopen te scoren vind je volop op Hardloopnet. Wellicht minder bekend is wat hardlopen kan doen voor de mentale gezondheid.
Stress, lusteloosheid, slapeloosheid, angst en paniekaanvallen, burn-out, depressiviteit, overgewicht. Veel van ons hebben met regelmaat met één van deze factoren te maken. In dit artikel laten we je weten hoe hardlopen als therapie kan werken.
Hardlopen is ook gezond voor de geest
Hardlopen kun je ook gebruiken bij psychische klachten en stress. Zeker als je het erg druk hebt, heb je de neiging om het hardlopen over te slaan. Juist dan is beweging erg belangrijk. Er bestaat een verband tussen de afname van psychische klachten en de toename van beweging. Vooral duursport is goed, zoals hardlopen. Een duurloop van een half uur tot drie kwartier op een rustig tempo is al voldoende om het effect te ervaren. Tijdens het hardlopen kan je lichaam namelijk geen cortisol (stresshormoon) aanmaken. Waar je lichaam volgens onderzoek van de Atletiekunie tijdens het hardlopen wél een grote hoeveelheid van aanmaakt, is het gelukshormoon endorfine. Dit zorgt voor gevoelens van euforie en geluk en werkt stress-verlagend!
Runningtherapie is gezond voor de geest
Alle begin is moeilijk. Hoe begin je? Gelukkig bestaat er zoiets als runningtherapie. Op verschillende locaties in Nederland wordt runningtherapie door ervaren hardlopende therapeuten aangeboden. Onder begeleiding van een ervaren trainer loop je letterlijk de stress uit je lijf. Gevoelens van onzekerheid, angst en depressie nemen af, waardoor jij beter in je vel zit!
Hardlopen kun je effectief inzetten als therapie bij psychische klachten en stress. Runningtherapie wordt aangeboden op verschillende locaties in Nederland, zoals bij Runningtherapie Breda. Onder begeleiding van een ervaren trainer loop je letterlijk de stress uit je lijf. Gevoelens van onzekerheid, angst en depressie nemen af, waardoor jij beter in je vel zit! Naast hardlopen als therapie kan ook een onderonsje je helpen dingen te ontdekken die jou weerhouden van een tevreden en gelukkig gevoel.
Klaas Boomsma kan het weten
Klaas Boomsma is net als zijn broer Arie een sportieve kerel. Klaas heeft een verslavingsverleden en is inmiddels, mede dankzij het hardlopen ruim 9 jaar clean. Als iemand weet hoe hardlopen je mentaal gezond kan maken is het Klaas wel. Hij is schrijver en hardlooptrainer bij Vondelgym. Volgens hem hebben veel mensen last van een hoofd dat voortdurend doordraait, en hardlopen zet dat allemaal een beetje stil. Hij gelooft dat we geboren zijn om te rennen, dat hardlopen helend is en dat er voor iedereen een ideale soort van lopen is. Niet alleen mentaal, maar ook in je dagelijks leven, werk of relatie kan het hardlopen je verder helpen. Klaas vertelt hier wat voor hem belangrijke lessen zijn geweest.
Veel succes en geluk!!