3 tips om langer en sneller te hardlopen

sterke beenspieren voor hardlopenVoor veel hardlopers is de volgende situatie herkenbaar: je bent al enige tijd onderweg en het hardlopen gaat in principe prima, alleen je benen willen niet meer en het kost je steeds meer moeite om de volgende stappen te zetten. Op karakter haal je tenslotte de ‘finish’. Deze ‘frustatie’ van hardlopers hoor ik regelmatig. Nog wel voldoende zuurstof om wat extra kilometers te maken, maar eenvoudigweg onvoldoende kracht in de benen.

Sterker worden door fitnessoefeningen

Door met name je core (rug- en buikspieren) en beenspieren te versterken wordt je lichaam krachtiger. Daardoor ben je in staat tijdens de training of wedstrijd de nieuw vergaarde krachten te gebruiken in de (eind)sprint of om bijvoorbeeld bij nemen van een heuvel of brug (link naar artikel over techniek heuvel/brug/duin).

Bovendien zul je merken dat een krachtiger lichaam ook tijdens een duurloop van pas komt.

Het is aan te raden de onderstaande oefeningen 2x per week te doen. Voer ze uit op dagen dat je niet loopt om overbelasting te voorkomen. Neem tussen de oefeningen 30 seconde adempauze. De echte bikkels mogen 2 sets uitvoeren 😉

Alternate Lunges

Voer ze gedurende 30 seconde uit. Na enkele weken uitbreiden tot 1 minuut. Bekijk de video voor de juiste uitvoering.

Opdrukken

Voer ze gedurende 15 tot 30 seconde uit. Na enkele weken uitbreiden tot 1 minuut.

Bekijk de onderstaande video voor de juiste uitvoering.

Knie heffen

Sta rechtop en spring omhoog door beide knieen zo hoog mogelijk te heffen. Voor deze oefening gedurende 30 seconde uit. Na enkele weken uitbreiden tot 1 minuut.

Vond je het bovenstaande artikel waardevol ? Like, tweet, deel of email deze pagina.  Daarmee bereiken we nog meer hardlopers ! Alvast bedankt.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.