Hardlopen met een hond

Hardlopen met je hond is een geweldige manier om fit te worden en te blijven. Lees de onderstaande tips voor optimaal plezier !

Stap 1: Krijg je viervoeter fit

Je sleept je ongetrainde partner ook niet van de bank om eens lekker samen 7 km te gaan hardlopen, toch? Datzelfde geldt voor je hond. Hoewel een hond gemaakt is om snel te lopen, is het belangrijk om hardlopen met je hond voorzichtig op te bouwen.

Niet te jong beginnen

Puppies mogen nog niet langdurig hardlopen, zolang hun botten nog groeien. In die groeiperiode zijn hun botten gevoelig en kan hardlopen schade oplopen. Niemand zit te wachten op een veelvuldig bezoek aan de dierenarts en dure rekeningen. De botten van kleine honden zijn na ongeveer 9 maanden uigegroeid, terwijl bij de grote rassen pas na 14-16 maanden de groei is voltooid.

Lekker laten bewegen

Als de botten van je hond eenmaal zijn volgroeid, ben je bijna zover om samen met je hond te gaan hardlopen. Echter, als je hond ernstig uit vorm is door een gebrek aan beweging en/of last van overgewicht heeft is het verstandig eerst de conditie van je hond op peil te brengen. Dat doe je eenvoudig door gedurende een periode van een aantal weken samen lange wandelingen te maken. Ken je de achtergrond van je hond niet, bijvoorbeeld omdat je een asielhond hebt? Maak ook dan eerst een aantal lange wandelingen om de fitheid van je hond testen.

Bouw het zorgvuldig op

Net zoals jezelf ook niet direct 5 km bent gaan hardlopen en het langzaam hebt opgebouwd, is dat ook voor je hond belangrijk. Begin met 1 keer per week gedurende 10 tot 15 minuten hardlopen en bouw dat uit tot maximaal 3 keer per week. Voeg daar, indien gewenst, elke week maximaal 5 minuten aan toe. Zo bouwt je hond op zorgvuldige wijze conditie op.

Hond uitgeput?

Let op tekenen van vermoeidheid bij je hond. Afgeplatte oren, staart naar beneden, zwaar hijgend en slepen met de achterpoten zijn duidelijke indicaties dat je hond vermoeid is. Als de hond uitgeput is, kan hij gaan zitten en weigeren om verder te lopen. Dat is het moment om het hardlopen te staken en rustig naar huis te wandelen.

Stap 2: Leer je hond de hardloopregels

Naast een hond die in staat is om het hardlooptempo vol te houden, wil je het natuurlijk ook een hond die je weet te volgen, zonder zijn/haar eigen route te kiezen of je voor de voeten te lopen.

Gebruik eerst een hondenriem

Door een hondenriem te gebruiken tijdens het hardlopen, kun je een klein rukje de aandacht van je hond trekken en eventueel corrigeren. De hond moet tevens leren dat het niet om de 10 meter kan stoppen om te plassen. Als de hond eenmaal is gewend aan je regels, kun je daar waar dat mogelijk is (bijvoorbeeld in het bos) de riem achterwege laten.

Beloon je hond

Loop je langs wegen of paden met tegemoetkomend verkeer? Laat je hond dan aangelijnd op korte afstand aan de binnenzijde lopen. Beloon het goede gedrag van je hond met een hondsnoepje of speeltje

Jij bent de roedelleider

Je hond moet begrijpen dat hardlopen geen speeltijd is, maar dat hij/zij zich tijdens het hardlopen moet gedragen; kortom het is trainingstijd.. Begin de  hardlooptrainingen met korte rondjes in een vertrouwde omgeving. Herhaal deze rondjes, zodat de hond vertrouwd raakt met de routine. Als je op de route andere honden tegenkomt, houdt je hond dan kort bij je en laat hen passeren.

Pas op met de zon / hoge temperaturen

Pas op met hardlopen met je hond in de zon. Wij mensen zijn in staat door middel van zweten ons lichaam te laten afkoelen. Bij honden werkt dat helaas niet zo. Sla bij felle zon en hoge temperaturen dus even een keer over.

Neem een zakje mee !

Hoewel je er tijdens het hardlopen met je hond niet op zit te wachten, kan het altijd gebeuren dat je hond een grote boodschap achterlaat op plaatsen waar anderen lopen en fietsen. Neem dus altijd even een zakje mee. Niemand wil in de uitwerpselen van een hond stappen; ook jij niet.

Lees ook:
2 reacties
 1. Ben van Kan zegt

  M.H.,

  Ik moet toch even mijn hart luchten over het bestuursbesluit van het bestuur van de hardloopvereniging The Hague Roadrunners.
  Het bestuur heeft op basis van een aantal klachten van eigen leden (3 serieuze klachten in een heel jaar) en op basis van de “regels” van de Atletiekunie over veiligheid en verzekeringsaansprakelijkheid verboden om in het vervolg honden toe te laten in het clubgebouw en ook verboden om honden mee te laten te lopen tijdens de training op zaterdagmorgen.

  Er zijn 4 mensen die op zaterdagmorgen hun hond meebrengen en zij hebben al nav de opmerkingen besloten om de honden voortaan buiten het clubgebouw te houden. Maar dat is niet voldoende volgens het bestuur. De gevaren en risico’s ??? tijdens het lopen in de training zijn (ook volgens de Atletiekunie, zegt het bestuur) zo groot dat er sprake kan zijn van verzekeringsschade en daar wil het bestuur niet aan meewerken.

  Daarnaast hebben de groepen waarbinnen deze honden lopen aangegeven geen enkel bezwaar te hebben met het meelopen en er is zelfs een loopster, die dankzij het lopen van de hond in de groep nu veel minder angst heeft voor honden en er zelfs niet meer bang voor is.

  Het bestuur heeft eenzijdig dit besluit genomen en heeft in de ALV van gisterenavond nogmaals bevestigd, dat het niet meer wordt getolereerd dat er honden op de club verschijnen en dat ze ook niet meer mee mogen lopen in de groepen.

  Het gevolg is dat er nu al 1 lid zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

  Verder is door de handelwijze van het bestuur, want dit had ook met wat minder “verbod” en meer overleg op een voor iedereen acceptabele regeling kunnen uitdraaien.

  Het gevolg is dat er nu alleen maar verliezers zijn en dat de tegenstellingen binnen de vereniging over dit punt worden verhard en dat terwijl we toch eigenlijk allemaal graag willen hardlopen (ook met hond) in de mooie natuur van Meijendel Den Haag.

  Ik zou bijna nog vergeten, dat er op woensdagmorgen bij de wandelgroep ook een erg klein hondje meeloopt en dat mag ook niet meer.

  Het feit dat het bestuur zich beroept op regels etc. is voor ons ook logisch, maar dat er bij de toepassing van die regels niet verder wordt onderzocht wat er nu eigenlijk speelt is voor ons onbegrijpelijk.

  met vriendelijke groet,

  Ben van Kan (trainer op de fiets met hond)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.