Hoe overleef je een brug of heuvel

Tijdens het hardlopen kan het nemen van een heuvel, duinpartij of een steile brug je hartslag doen stijgen en je laten snakken naar adem. Hoe overleef je een dergelijke uitdaging.

 Daag jezelf uit.

Ben jij iemand die altijd het oude vertrouwde rondje loopt? Natuurlijk is daar niets mis mee. Toch is het leuk en uitdagend om eens een andere route te kiezen en het jezelf daarmee iets lastiger te maken. Als je vooruitgang wilt boeken, is het verstandig om jezelf regelmatig uit te dagen.

 Geen brug te ver

Kies er eens voor, de geijkte paden te verlaten en een route te kiezen (bijvoorbeeld via Afstandmeten.nl) die voor meer uitdaging zorgt en iets meer van je vraagt. Door meer van jezelf te vragen verleg je de (pijn)grens en, nog belangrijker, vergroot je je (loop)conditie. Een vrij eenvoudige manier om dit te bereiken is tijdens je ronde de asfaltweg te verlaten en over het zand (link naar lopen op strand) te lopen om vervolgens de top van de hoogste duin te bestijgen. Ook is het opnemen van een brug of flinke heuvel in je looproute een prima manier om jezelf te tarten.

 3 tips om naar boven te lopen

Naar boven lopen vergt een andere techniek dan op een vlakke ondergrond lopen. Als je de voet  van de heuvel/brug/duinpan bereikt, let dan op de volgende zaken om zonder dat je tong op de grond hangt boven te komen

  •  hef je onderarmen zodanig op dat je handen op borsthoogte zijn
  • buig je bovenlichaam iets naar boven
  • neem kleinere stappen

Zodra je boven bent, neemt je bovenlichaam weer de juiste positie in en laat je je onderarmen weer zakken. Hef je kin omhoog en zuig de zuurstof weer in je longen.

 Langzamer lopen

Het bereiken van de top kan je een hoop energie kosten. Zeker als je niet bent gewend om regelmatig een brug, heuvel of duintop in je looproute op te nemen. Een verhoogde hartslag en snakken naar adem is dan ook logisch. Gebruik het afdalen en de eerste paar honderd meter om weer te herstellen van de inspanning. Voor het vervolg van je training is het namelijk essentieel om je hartslag weer te verlagen en je ademhaling op orde te brengen. Om te herstellen dien je de eerste 200 tot 400 meter in een lager tempo te lopen dan je bent gewend. Daardoor herstel je weer snel en loop je ook die laatste kilometer(s) uit.

Succes.

Vond je het bovenstaande artikel waardevol ? Like, tweet, deel of email deze pagina.  Daarmee bereiken we nog meer hardlopers ! Alvast bedankt.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.