Hoe en waarom: 3 lagen kleding dragen

Juist in de periode dat het in Nederland vaak regent en de wind je (tijdens het hardlopen) bijna van de paden blaast, is het dragen van de juiste kleding een must.
Om er voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur op orde blijft is een goede transpiratie-afvoer en bescherming tegen wind en regen erg belangrijk.

Drie lagen kleding dragen

Een goede hardloopoutfit bestaat uit drie lagen, waarbij elke laag een eigen functie heeft. Hierna benoemen we elke laag en geven aan welke functie die heeft.

1e laag:  Vochtregulatie

Functionele onderkleding is uitermate geschikt voor hardlopers. Deze laag draag je direct op de huid en is in tegenstelling tot normaal ondergoed vervaardigd van een polyester materiaal welke zorgt voor een optimale ventilatie. Hierdoor blijft je lichaam droog en wordt vervelende huidirritatie (lees : schuurplekken) voorkomen.

2e laag: Isolatie

Deze laag houdt het lichaam warm en voert tegelijkertijd het zweet en overtallige warmte uit de eerste laag af. De materialen die in deze tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die bij normale katoenen kleding ontbreekt. 
Met name in het najaar draag je deze laag in de vorm van een longsleeve of shirt met lange mouwen en een tight.

3e laag: Water- en winddicht

Deze laag voert overtollige warmte af en houdt wind en vocht ‘buiten de deur’ en wordt gedragen in de vorm van een hardloopjack. Een goed hardloopjack mag niet ontbreken in de kledingkast van de hardloper. Wind kan het lichaam snel doen afkoelen. Om afkoeling te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. Bovendien wordt vocht uit de eerste en tweede laag afgevoerd.

Muts/pet en handschoenen

Om ook de overige lichaamsdelen warm en droog te houden, is het belangrijk het hoofd en de handen te beschermen. De lichaamswarmte verlaat voor een deel via het hoofd het lichaam. Een muts of hardlooppet houdt die warmte vast. Een pet houdt bovendien ook regendruppels en (gedeeltelijk) zweet uit de ogen. Voor de handen zijn speciale hardloophandschoenen beschikbaar die de handen beschermen tegen de kou en zweethanden voorkomen.

Tip: een ruim assortiment van deze 3 lagen hardloopkleding is te koop op All4running.nl

Vond je het bovenstaande artikel waardevol ? Like, tweet, deel of email deze pagina.  Daarmee bereiken we nog meer hardlopers ! Alvast bedankt.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.