Hardlopen op een lege maag


Tips: 
 • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
 • download: hardloop-en fitnessschema's
 • koop: hardloopkleding en accessoires
 • volg ons op instagram & facebook

Ik moet er persoonlijk niet aan denken (ik kan echt niet zonder mijn ontbijtje 😉 Toch zijn er voldoende hardlopers die ‘s-morgens met een lege maag op pad gaan voor een paar mooie kilometers hardlopen.

Hardlopen op een lege maag en vetverbranding

Toch is het misschien weleens goed om te weten wat dat voor consequenties heeft. Als je met een lege maag gaat hardlopen gebeurt er iets in je lichaam. Als je met het hardlopen ook wilt afvallen is het verstandig om te weten wat hardlopen dan met je energiehuishouding doet.

Tijdens lichamelijke inspanning zoals hardlopen heeft je lichaam behoefte aan energie. Als je wel hebt gegeten bestaat deze energie uit in het lichaam opgeslagen koolhydraten. Als je ‘s-morgens niet hebt gegeten gaat het lichaam op zoek naar een andere bron. Dat is het moment dat je vetvoorraad wordt aangesproken.

Dat klinkt natuurlijk goed: hardlopen en ook nog eens vet verbranden

Wees echter wel op je hoede. Tegelijkertijd met het verbranden van vet wordt ook je voorraad eiwitten aangesproken. Eiwitten zijn de basis voor de spieren in je lijf en die wil je niet afbreken, toch ?

Ik adviseer je dan ook om altijd iets te eten voor het lopen. Bijvoorbeeld in de vorm van een mueslireep, een krentenbol of een banaan. Lukt dat niet, zorg dan dat je na het lopen je voorraad koolhydraten en eiwitten aanvult.

Lees ook:
2 reacties
 1. Frank zegt

  Beste Arjan,

  Overal zie ik deze berichten over dat hardlopen op een lege maag beter is voor je vetverbranding. Word hier dan echter ook mee bedoeld dat je niet kan drinken? Of kan ik dan ’s ochtends wel gewoon een halve liter water innemen voor ik ga lopen?

  Groet,

  Frank

 2. Arjan de Vreede zegt

  Hoi Frank,
  bedankt voor je reactie. Ik adviseer je om wel wat te drinken voor je gaat lopen. Zeker als het relatief warm is. Een halve liter zorgt bij mij voor een klotsmaag, maar als jij daar geen last van hebt, ga dan gerust je gang. Veel hardloopplezier.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.