Hardlopen en veiligheid (5 tips)
Hardlopen is de meest laagdrempelige sport die er is. Hardloopschoenen aan en je loopt zo de deur uit! En dat kun je ook nog eens doen op elk moment van de dag. Hardlopen verbetert de fitheid en gezondheid. Daarentegen is er een kans op blessures en risico voor de veiligheid. Je mengt je immers in het verkeer en een ongeluk is zo gebeurd. In dit artikel geven we je tips waarmee je na het hardlopen weer veilig terugkeert.
Tip 1: Wordt gezien
De herfst- en winterperiode zorgt met het vroeg donker worden en weersomstandigheden dat andere weggebruikers je minder goed zien. Zorg dus dat je wordt gezien. Te veel verlichting en reflecterende kleding dragen bestaat wat ons betreft niet. Eerder schreven we al een artikel over de meest veilige manieren om zichtbaar te zijn.
Tip 2: Hoor je omgeving
Met de komst van sporthorloges waarmee ook muziek kan worden afgespeeld en de vele interessante podcasts lopen velen hard met oordopje in hun oren. Daar is op zich niets mis mee, muziek en inspirerende podcasts kunnen je net dat extra zetje geven om die gedroomde afstand eindelijk eens te lopen of dat PR te breken
Tip 3: Laat anderen weten wie je bent
Mocht je tijdens het hardlopen onwel worden, dan is het belangrijk dat hulpdiensten een familielid of andere achterblijvers kunnen raadplegen. Neem jij tijdens het hardlopen een mobiele telefoon mee, zet dan het nummer van een contactpersoon als ICE-(In Case of Emergency)nummer in de telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder de telefoon te hoeven ontgrendelen. Lees hier hoe je ICE instelt op je telefoon
Tip 4: Hardlopen op warme dagen: let op de warmtehuishouding en vochtbalans
Problemen met de warmtehuishouding ontstaan wanneer je lichaam de warmte die vrijkomt bij inspanning niet goed kwijt kan. Als de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 42 graden, kan het lichaam dat gewoon niet aan, dan gaan we dood. Sla hardlopen op extreme warme dagen dus over of ga vroeg in de ochtend of ‘s-avonds, als de temperatuur lager is.
Door een gebrek aan vochtinname kan bovendien uitdroging ontstaan. Daar kun je suf en onwel door worden. Kies voor de juiste vochtinname bij voorkeur voor een sportdrank die bestaat uit water, koolhydraten en elektrolyten.
Tip 5: Adequaat reageren bij onwel worden / acute hartstilstand
Samen met anderen hardlopen kan een enorme stok achter de deur zijn om toch te gaan hardlopen, zeker als je eigenlijk geen zin hebt. Om die reden sluiten steeds meer hardlopers zich aan bij een hardloopgroep, atletiekvereniging of hardloopclub. Ook vanuit veiligheidsperspectief is samen hardlopen aan te raden. Eén risico waar tot voor kort vaak namelijk de eerste hulp te laat kwam is de acute hartstilstand. Iemand die hulp kan inschakelen en een AED in de buurt is erg belangrijk. Een AED kopen of AED leasen kan interessant zijn voor hardloopclubs, atletiekverenigingen en loopgroepen.