Ongemakken bij hardlopers: de grote boodschap

Elke hardloper kent ze wel; de ongemakken die het plezier in hardlopen kunnen bederven. Tegelijkertijd wordt er door hardlopers onderling weinig over gesproken. In dit artikel behandelen we één van de grootste taboes onder hardlopers: aandrang tijdens het hardlopen oftewel: tijdens het hardlopen moeten poepen.

Zo dat is eruit… figuurlijk gezien dan. In dit artikel nemen we de oorzaak onder de loep en dragen we oplossingen aan voor dit vervelende probleem. Een probleem dat er voor zorgt dat men niet meer durft om hard te lopen.

Om deze reden moet men poepen tijdens het hardlopen

Er zijn meerdere redenen waarom tijdens het hardlopen de aandrang om te poepen ontstaat.

 1. Tijdens het hardlopen worden je darmen gestimuleerd. Dat is aan de ene kant fijn, daardoor worden verstoppingen voorkomen. Aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat je naar de wc moet.
 2. Stress of spanning speelt ook een rol. In geval van stress produceert je lichaam bepaalde hormonen. Deze hormonen kunnen leiden tot een verhoogde afscheiding van vocht en mineralen, alsook slijm in de darm. De opname van vocht en mineralen uit de darm in het lichaam wordt dan weer geremd. De ontlasting wordt wateriger en de drang tot stoelgang frequenter.
 3. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Daarbij kan je voeding natuurlijk ook een rol spelen en moet je eerder poepen als je last hebt van stress of spanning.
 4. Voeding! Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen de kans op het ontstaan van aandrang tot poepen vergroten.

Zo voorkom je aandrang tot poepen tijdens het hardlopen

We weten nu wat de meest voor de hand liggende oorzaken van aandrang tijdens het hardlopen zijn. Hoog tijd om naar de oplossingen te gaan.

 1. Eet maximaal 2-3 uur voor je loop een licht verteerbare maaltijd. Mijd gasvormende maaltijden en dranken op je loopdag. Drink isotone dranken bij voorkeur tussen de 12-15 graden. Dus zet ze niet in de koelkast! Mijd zure maaltijden en dranken vlak voor het lopen. Eet niet te veel vet, eiwit en vezels vlak voor de inspanning.
 2. Neem het zekere voor het onzekere: ga altijd, maar dan ook altijd even naar de wc voor je aan je loop begint. Dan zijn je darmen in ieder geval zo ‘leeg’ mogelijk en sprint je lekker naar je bestemming in plaats van naar de wc.
 3. Vermijd koffie en vezels. We snappen dat je dat extra beetje cafeïne nodig hebt, maar als je wilt voorkomen dat je naar de wc moet tijdens het rennen kun je je kopje zwart goud beter overslaan. Dat geldt ook voor vezelrijk voedsel (brood, pasta, bonen, fruit etc.). Kies in plaats daarvan voor bananen, witte boterhammen, kwark, rijstwafels, eieren of iets in die richting.
 4. Ben je van plan een langere duurloop te gaan doen? Loop dan eerst een klein rondje warm, ga naar de wc en begin dan voor het eggie.

Fitmag.nl is enorm “Social”. Volg je ons al op Instagram, Twitter en/of Facebook?

bronnen: womenshealthmag.com, imodium.nl, hrdlpn.nl

Lees ook:
1 reactie
 1. DeeDee zegt

  Hihi, mooi artikel…zeker als je echt lange afstanden loopt, lijkt het me supervervelend

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.