Burpees: de beste oefening voor hardlopers

Bekijk onze tips en de video

Hardlopen en blessures; helaas zijn deze twee woorden met elkaar verbonden. Bijna iedere hardloper loopt vroeg of laat tegen een blessure aan. Een blessure is niet altijd te voorkomen, maar met de volgende tips verklein je de kans op chagrijnig thuis zitten.

Tip 1 : Koop de juiste hardloopschoenen

De wijze waarop bij de landing van je voet het onderbeen helpt om schokken op te vangen is erg belangrijk als het gaat om het ontstaan en voorkomen van blessures. Sommigen proneren meer (overpronatie), anderen minder (onderpronatie). Op zich is dit geen probleem, maar het heeft wel invloed op de manier waarop u hardloopt en kan de kans op blessures verhogen. Een schoen die de overdreven landing op de binnenkant of buitenkant corrigeert voorkomt een te zware belasting op spieren in het onder- en bovenbeen. Een bezoekje aan een goede hardloopwinkel leert je snel genoeg hoe jij ervoor staat. Neem wel even je ‘oude’ hardloopschoenen mee. De zolen van je hardloopschoenen verraden of er sprake is van over- of onderproneren.

Tip 2: Doe een warming-up

Geef je spieren even de tijd voordat je ze aan het werk zet. In dit artikel leg ik je uit hoe drie warming-up oefeningen je spieren lekker opwarmt. Daarmee voorkom je vervelende blessures.

Tip 3: Versterk je spieren !

Veel blessures ontstaan door overbelasting en omdat spieren onvoldoende zijn ontwikkelt voor (langere) hardloopafstanden. Met slechts 1 fitnessoefening versterk je niet alleen je belangrijkste (hardloop)spieren, maar zorg je voor een algeheel fit lijf. Deze oefening heet de Burpee. Met de burpee train je de volgende spieren:

  • Schouderspieren
  • Borstspieren
  • Armspieren
  • Hamstrings
  • Bovenbeenspieren (hamstrings en Quadriceps)
  • Kuitspieren
  • Bilspieren

De Burpee wordt in de onderstaande video getoond. Probeer er dagelijks een paar te doen. Begin eens met 5 of 10 burpees en probeer er elke dag eentje meer te doen. Succes !!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.