Blessure door versleten hardloopschoenen

Soms maken ervaren hardlopers ook gewoon beginnersfouten. Ik liep veel te lang door met mijn inmiddels versleten hardloopschoenen. Met een overbelaste kuitspier al gevolg.

In januari 2019 kocht ik een extra paar Saucony’s ter voorbereiding op mijn eerste Marathon van Rotterdam (april 2019). Een extra paar zodat ik tijdens de trainingen af en toe kon afwisselen. Tevens had ik op die manier voor de marathon een ‘vers’ paar. Dat die inmiddels niet meer zo vers zijn blijkt wel uit de bovenste afbeelding van de zool. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat ik een loper met voorkeur voor ‘haklandingen’ ben.

Demping foetsie

Een paar weken geleden merkte ik dat de demping niet meer “je van het” is. Tevens zag ik dat een flink deel van de zool behoorlijk op zijn einde is. Tegelijkertijd begonnen de enkels tijdens en na het hardlopen pijnlijk aan te voelen. Eindelijk gaf dat de doorslag. Normaliter zou je hardloopschoenen na één jaar moeten vervangen. Ik liep inmiddels vanwege uitstelgedrag en winkels die door de coronamaatregelen zijn gesloten op dat moment al ruim twee jaar met dezelfde schoenen! Dom, dom, dom.

Nieuwe schoenen kopen

Vorige week besloot ik samen met mijn afgetrapte pattas eindelijk naar de plaatselijke Runnersworld te gaan. Inmiddels kon ik een winkelafspraak maken en liep ik enige tijd later met een opvallend paar “Saucony Guide 14” de deur uit.

Loopanalyse

Bij Runnersworld en andere gespecialiseerde hardloopwinkels wordt een loopanalyse gemaakt. Daarbij wordt o.a. vastgesteld of een neutrale loper bent of proneert.Wat kun je verwachten van onze loopanalyse :

  • Er wordt gekeken naar de stand, breedte en vorm van de voet;
  • De loopervaring en blessureverleden wordt beoordeeld;
  • Men maakt gebruik van  geavanceerde apparatuur die je looppatroon vast legt ;
  • Samen met de adviseur evalueer je de beelden en krijg je advies op maat.

Over proneren, je eerste hardloopmeters en alles wat je verder als beginner moet weten, lees je in ons gratis E-book “hardlopen in vijf stappen”

Mijn advies

Kort en krachtig: laat de status van je schoenen regelmatig bij een speciaalzaak controleren en wissel na een jaar van schoenen. Dat voorkomt een hoop ellende met blessures.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.