Mijn eerste marathon

ik liep mijn eerste marathon in april '19 in Rotterdam


Tips: 
 • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
 • download: hardloop-en fitnessschema's
 • koop: hardloopkleding en accessoires
 • volg ons op instagram & facebook

Op 7 april 2019 liep ik mijn allereerste wegmarathon. In Rotterdam.  Na twee maal de Mudmasters Marathon te hebben gelopen in 2017 en 2018 stond Rotterdam boven aan mijn bucketlist. Hoe dat verliep lees je hier.

De marathon van Rotterdam; ga ik het doen of niet?

De laatste jaren nam ik steeds deel aan de kwart Marathon van Rotterdam; het kleine broertje van de echte Marathon. Vol bewondering keek ik tijdens dit evenement altijd naar de deelnemers die zich opmaakten voor een volledige marathon. Ik kwam ze onderweg naar de start en op verzamellocaties en in kleedkamers met regelmaat tegen. Mannen en vrouwen, jong en oud, die zich maandenlang hadden voorbereid voor deze grote dag en bepakt met riemen met gelletjes en repen op weg naar de start gingen. Na mijn deelname aan de wedstrijd voor de kwart marathon keek ik ‘s-middags altijd naar de tv-registratie van de Marathon door TV Rijnmond. Zij besteedden uitgebreid aandacht aan de ervaringen van de recreatieve hardlopers die pak um beet de marathon in 3 uur tot 5.30 uur aflegden. Daarnaast haalden zij met veel vertoon de laatste loper binnen. Dat sprak mij enorm aan en maakte dat ik steeds meer bewondering voor deze bikkels kreeg.

Kijktip: compilatie Rotterdam Marathon terugkijken (40 minuten)

Steeds als ik die uitzendingen zag, begon het te kriebelen. De dagen daarna verdween dat gevoel echter weer. Tót de editie van 2018. Na mijn deelname aan de kwart marathon in 2018 en het proeven van de geweldige sfeer wist ik het zeker en zei tegen mezelf “je bent inmiddels 47 jaar en nog fit. Dus waarom niet gewoon in 2019 de marathon lopen.” Zo gezegd, zo gedaan. Na eerst in september 2018 nog de Mudmasters marathon te hebben gelopen besloot ik me in te schrijven.

Leestip: trainen voor een Obstacle Run marathon (meerdere artikelen)

Gezocht:  trainingsschema voor de eerste Marathon

De maanden na die Mudmaster marathon bleef ik gewoon trainen, al beperkte ik de kilometers tot duurloopjes van maximaal 15 km. Ter voorbereiding op Rotterdam op 07-04-2019, moest ik dus op zoek naar een geschikt marathonschema. Een schema bestemd voor iemand die zijn eerste marathon gaat lopen en geschikt is voor iemand met een drukke baan en andere hobby’s en activiteiten. Ik wilde een schema op basis van max. 4 trainingen per week. Ik vond na wat googlen een gratis schema op de website van Run2day. In dit schema stond steeds in het weekend een lange langzame duurloop gepland (max 32 km), vervolgens een herstelloopje, een intervaltraining en een middellange duurloop. (van uiteindelijk max 14 km)

Leestip: gratis hardloopschema eerste marathon geschikt voor de eerste marathon (Run2day)

De training voor de marathon is begonnen!

Direct na de Bruggenloop, begin december 2018, begon ik aan week 1 van mijn schema. Je merkt dan ineens dat het volgen van een schema op basis van 3 a 4 keer per week hardlopen even iets anders is dan 1 a 2 keer per week een relaxed rondje van 5 tot 8 km hardlopen. Ik vond het soms lastig om de energie en de tijd te vinden om me volledig aan het schema te houden. Gelukkig is dat nagenoeg helemaal gelukt. Het was af en toe even passen en meten met werk en sociale verplichtingen en ik had ik niet altijd de zin en energie om er weer een lange duurloop uit te persen. Daarentegen heb ik weer veel van de prachtige lokale omgeving gezien. Ik ben op plaatsen geweest waar ik anders nooit zou komen. Heb de meeste mooie landschappen in de omgeving gezien. Lange weilanden met de meest prachtige vogels en uitzichten. Schitterende huizen in de polder langs mooie waterpartijen en de molens van Kinderdijk. Maar ook ontelbare regenbuien, windstoten en zelfs stormen. Ik heb liters AA drink (tip: train met de sportdrank die je tijdens een marathon ook krijgt, dat voorkomt maag- en darmklachten!) en veel SIS-gelletjes gebruikt.

Kooptip: goedkoopste adres voor SIS-gels vond ik bij Duursport (0,85 euro)

De langste duurloop (33,5 km)

Enkele weken voor de marathon stond de langste duurloop op het programma. 32 km hardlopen. Maar ik besloot dat ik zou proberen om er 33 a 34 km van te maken. Die tip kreeg ik van ervaren marathonlopers. Ondanks dat ik het best spannend vond om zo’n afstand af te leggen ging het goed. Ik had een camelback gevuld met anderhalve liter AA-drink Lemon, had 4 gels (na elke 7 km een gel), wat winegums en een banaan meegenomen. Samen met mijn favoriete Spotifylijst legde ik een afstand van 33,5 km af. De eerste 28 km gingen lekker. De laatste 5,5 km liep ik met tegenwind (lees: storm!) en zorgde ervoor dat ik uiteindelijk bekaf mijn “Garmin 645 music” na 33.5 km stopte.

Na deze lange duurloop mocht ik lekker afbouwen. Minder kilometers maken en vooral lekker rusten.

Koolhydraten stapelen🍌

De laatste 3 dagen voor die belangrijke zondag 9 april 2019 probeerde ik vooral te rusten. Ik ging wat vroeger naar bed, althans dat probeerde ik en stapelde koolhydraten en probeerde dagelijks 2 liter water te drinken. Ik heb ervoor gekozen om pasta en pannenkoeken te eten en een Carbo Loader van Maxim door mijn water te mixen. Daardoor kon ik makkelijk en snel koolhydraten stapelen zonder dat ik de hele dag in de keuken stond. Een schepje Carbo Loader staat namelijk gelijk aan de koolhydraten uit 5 sneetjes brood, 440 gram gekookte pasta of 3 grote aardappels.

Kooptip: Maxim Carbo loader; snel, makkelijk en goedkoop stapelen

In de laatste dagen vóór de marathon was ik vooral in mijn hoofd bezig met de marathon, was ik stik zenuwachtig en haalde ik mijn startnummer bij de Marathon Expo op.

D-Day!

7 april 2019, 07.00 de wekker gaat. De avond daarvoor had ik al een lijstje gemaakt met alles wat ik moest doen en meenemen. Dat voorkomt een hoop stress en twijfels. Ik schoof nog wat pannenkoeken naar binnen, pakte mijn tas in en trok mijn hardloopkleding en schoenen aan. We pakten de auto voor een kort ritje naar P+R Rotterdam Kralingse Zoom, zochten naar een vrije plek in de parkeergarage en namen de metro naar Beurs. Vandaar was het amper 100 meter naar het startvak. Ik at nog wat en ging nog even naar het toilet. Ik nam afscheid van de supporters die ik later langs het parcours nog meerdere malen zou tegenkomen. Vrouwlief nam de metro naar het Wilhelminaplein samen met de andere supporters, een filmcamera (zie filmpje) en een goed gevulde rugzak. Die rugzak was gevuld met bananen, gels en sportdrank.

De start, compleet stuk gaan en de finish!

Na het prachtige “You’ll never walk alone” van Lee Towers klonk het startschot. Ik stond niet in het startvak met de Kenianen en Somaliërs. Je wilt die jongens niet voor gek zetten 😉

Omstreeks 10.21 uur begon ons startvak aan dat rot eind. Na een high-five van de Burgemeester nam ik de eerste proef; de Erasmusbrug en kwam ik onze supporters voor de eerste keer tegen. Bij het 5 km punt, in de buurt van de Kuip, voelde ik al dat het die dag erg warm zou worden. Ik had de hele winter getraind bij temperaturen tussen de 0 en 10 graden, terwijl de thermometer nu al 20 graden aangaf. We liepen rustig door en bereikten Slinge op het 15 km punt waar we onze supporters weer tegen kwamen. Ik kreeg snel een banaan en 2 gelletjes in mijn handen gedrukt en liep door.  Bij de 18 km nam ik afscheid van mijn maat. Hij ging op een iets lager tempo verder. Niet snel daarna begonnen mijn voeten pijn te doen. HELP! Dit gevoel was ik tijdens de trainingen nog niet tegen gekomen. Snel de schoenen uit en controleren wat er loos is. Door de hitte waren mijn sokken nat van het zweet geworden. Mijn natte voeten schuurden tegen de binnenkant van de schoenen en dat zorgde voor de pijn. Later die dag zou ik nog twee keer mijn schoenen uittrekken vanwege hetzelfde probleem. Volgende keer (als die komt 😏) maar een paar extra sokken mee. Ik liep gestaag verder maar merkte al op het 21 km punt dat de warmte het zwaarder maakte dan ik tijdens de trainingen had ervaren.

Ik probeer zo goed als het ging verder te lopen en merkte dat ik mijn snelheid niet goed kon vasthouden. Ik was voornemens om binnen 4 uur/ 4 uur  15 minuten te finishen, maar liet dat op het 25 km punt definitief varen. Ik bereikte Crooswijk en kreeg nieuwe energie van de enthousiaste menigte. Dankzij mijn naam onder mijn startnummer hoorde ik met regelmaat dingen mensen zeggen zoals “kom op Arjan, je kan het, nog even volhouden Arjan, je ziet er nog fris uit Arjan!” Dat laatste geloofde ik natuurlijk niet maar gaf me wel de kracht om door te gaan. Ik bereikte het gevreesde Kralingse Bos en had het net als anderen erg zwaar. Eenmaal uit het bos kwam ik de supporters weer tegen. Ik vond de kracht om ook de laatste kilometers via Kralingen en Crooswijk te voldoen. Uitgeput liep ik via Blaak over de Coolsingel naar de finish.

Ik heb het geflikt! Mijn allereerste (weg)marathon in 4 uur en 42 minuten. Ik was versleten en tegelijkertijd dolgelukkig met die mooie medaille. Via een welverdiende hamburger bij de “Gouden Bogen” plofte ik tevreden op de bank neer. Het was een feit. Ik had mijn allereerste marathon gelopen.

p.s.: ook van plan een marathon te lopen? Onderschat dan niet de impact voor het thuisfront. Trainen kost tijd. Tijd die je partner en/of gezin wellicht op een andere wijze wenst te besteden. Gelukkig had ik alle support en daar ben ik erg dankbaar voor. Bedankt Danielle❤️

 

3 reacties
 1. Ronald zegt

  Leuk verhaal, bedankt. Ik heb helaas in de laatste weken voor Rotterdam een blessure opgelopen dus moet het 2020 gaan worden. Een vraag over P&R: ging dat goed of was het erg druk bij Kralingse Zoom en in de metro?

  1. Arjan de Vreede zegt

   Bedankt voor je reactie Ronald. Balen van die blessure. Dat kan iedereen overkomen en is denk ik de vrees van veel marathonlopers.
   Wij waren rond 09.00 uur bij de P+R Kralingse Zoom. Achteraf gezien had ik liever iets eerder gearriveerd. Aangezien de kwart marathon al om 09.30/09.45 uur van start ging waren veel parkeerplekken al bezet. Dat gaf samen met de “wedstrijdspanning” wel een beetje stress 😉 De metro was prima te doen. Er waren nog zitplaatsen en binnen enkele minuten stonden we op Metrostation Beurs. Dat is ongeveer 200 meter van de startvakken.

   1. Ronald zegt

    Bedankt, goed om te weten voor mijn planning voor 2020 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.