Motivatie en iets met komkommers


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Rond deze tijd vorig jaar was ik aan het trainen voor de halve van Berlijn. Ging natuurlijk niet door. Jammer, want niet alleen is een dergelijke run fantastisch om te doen, het is ook een geweldige motivatie om te trainen. De motivatie om te gaan trainen, om beter te worden, zodat je die run op je allerbest loopt. Dat heb ik altijd wel een beetje nodig. Want niet alleen vind ik buiten lopen heerlijk, ik geniet ook iets te veel van languit op de bank liggen, onder een dekentje, met een hondje op schoot en de zapper in mijn hand. Oftewel, van lui zijn.

Met het wegvallen van allerlei runs om aan mee te doen, verdween ook een beetje mijn drang om door te zetten en belandde ik iets te veel op die bank, languit, onder een dekentje. Natuurlijk worden er nog veel virtuele lopen georganiseerd, maar dat werkt bij mij niet echt. Ik hou van de sfeer, de muziek, de mensen bij een mooie loop. Daardoor lukt het om net dat beetje extra uit jezelf te halen en diep te gaan. Zeker als je loopt te midden van anderen en vanaf de zijlijn hoort: “Zet hem op Liesbeth!”, en je je afvraagt wie dat was, hoe die je naam kent en je dan wederom beseft dat je naam in hugh letters op je buik gespeld zit. Overigens is de andere kant van een run ook erg leuk. Ik heb weleens als vrijwilliger geholpen bij runs en onder andere medailles omgehangen bij de finish. Als je dan maar enthousiast genoeg roept: “Goed gedaan, je bent er, wat knap!”, dan zie je de hele dag mensen glimlachen. Absoluut een aanrader om je een keer als vrijwilliger aan te melden. Het levert ook wel wat op, paar krentenbollen, pakje drinken, soms een t-shirt en wellicht een goed verhaal om te vertellen op feesten en partijen. Wat een rijkdom! (no pun intended).

Duwtje in de rug

Oke, op zoek dus naar iets wat mij dat duwtje geeft om het lopen weer wat fanatieker op te pakken en het luie zweet er uit te werken. En het lukte. Ergens in de periode tussen chocoladeletters en kerstkransjes vond ik een voor mij goede reden om weer fit te willen worden. Soms heb je gewoon even dat iets, iemand of gevoel nodig dat je stimuleert.

Ik train al even bij Personal Fitness Nederland in Nijkerk en trainer Marianne pusht mij nu om mezelf te verbeteren. Een flinke dosis krachttraining doet inmiddels ook wonderen voor het hardlopen. (Liesbeth doet krachttraining? Ja, je leest het goed. Die monekybars van de YU MAN RACE, waar ik het vorige keer over had, gaan er aan dit jaar! May the female force be with me!)

Krachttraining

Een paar keer krachttraining in de week blijkt best goed te zijn voor mijn conditie. En volgens mij maakt krachttraining mij een betere hardloper, een paar buik- en rugspieren is niet verkeerd. Het hardlopen gaat lekker de laatste tijd. En dat motiveert! Ik heb er weer meer zin in en ga dus ook vaker. Eigenlijk vind ik hardlopen in deze tijd van het jaar ook heerlijk. Als het ‘s ochtends nog lekker fris is en je ademwolkjes ziet bij het uitademen. De zon komt door en al lopende zie je hoe de rijp langzaam verdwijnt en de natuur ontwaakt. Heerlijk toch. Niks niet overwinteren in een tropisch oord, lekker de kou in!

Komkommer!

Er gebeurde nog iets wonderbaarlijks. Ik viel een aantal kilo af. Ook dat is erg prettig voor het hardlopen, want je merkt het best als je wat minder kilo’s moet meeslepen. Na een aantal weken stagneerde de dalend lijn echter weer. Zou dat komen door al het spierweefsel dat ik aanmaak, of misschien toch door het niet langer weerstaan van de oorverdoverende lokroep van chocola, chocolade-ijs en chocoladekoekjes? Wie zal het zeggen? Tja, chocola blijft een dingetje. Ik moet van die chocola afblijven en daar voor in de plaats bijvoorbeeld iets leuks doen met een komkommer om de honger te stillen. Zou toch niet moeilijk moeten zijn? Maar wie legt er dan ook al paaseitjes in de supermarkt als ik nog op mijn laatste kerstkransje aan het kauwen ben?

Goed, naast het voorzetten van de krachttraining bij Marianne, zet ik nu ook de knop weer om voor wat betreft het eten. (Te veel) Suiker is een no-go. Zo creëer ik voor mezelf de ideale omstandigheden om heerlijk hard te lopen. De conditie gaat vooruit, het lopen gaat weer fijn. Nu alleen het tempo nog. Beetje meer kracht helpt, maar wat kan ik daarnaast nog doen om wat sneller te worden? Wie heeft de gouden tip?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.