Alkmaar City Run By Night 13-05-2015

Ik wilde mij dit jaar eigenlijk gelijk inschrijven toen de inschrijving geopend was, maar was op het werk, helemaal geen tijd voor gehad. Ik wist dat het de voorgaande jaren vrij vlot vol zat. Toen had ik een startbewijs over kunnen nemen en op een andere naam gerend. Uit mijn werk gelijk geprobeerd op internet en jawel ik had met weinig moeite toch nog een kaart weten te bemachtigen. Dit werd de derde keer dat ik deze loop ging doen en de eerste keer op mijn eigen naam.

2013 tijd:46:03
2013 tijd:46:03
2014 tijd: 46:55
2014 tijd: 46:55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dag voor de loop 12 mei, kwam ik een bekende tegen in de Albert Heijn in Limmen en die vroeg mij of ik ook ging lopen. Ja natuurlijk ging ik ook lopen. Maar toen ik zei dat ik om 19.30 ging starten, vond hij dat vreemd. De start zou veel later zijn. Dus ik heel hard denken, en kon mij inderdaad iets vaag herinneren van een latere start als de voorgaande jaren. Gelijk schoot er van alles door mijn hoofd. Later?? Ik heb nachtdienst na deze run, red ik dat dan wel. Ik zou dit even snel op gaan zoeken dus. We wensten elkaar succes en gingen verder. Thuis aangekomen, gelijk mijn informatieboekje erbij gepakt. En ja hoor….de start voor de 10 km loop was om 21.30 en dus niet om 19.30. Ja dat was de Kidsrun. Gelijk met een collega van het werk contact opgenomen en gevraagd wie er late dienst had voor mijn nachtdienst. Deze collega gelijk gevraagd om hulp en gelukkig kon ik op haar rekenen, ik kon iets later beginnen. Yeahhhhh!! Ik kon deze run toch gaan lopen, waar ik mij op had verheugd. Het is gewoon een leuke run door het centrum van Alkmaar, gezelligheid, muziek, mensen en lekker dichtbij! Hoewel de muziek, mensen, gezelligheid mij tijdens de run minder bijblijven, aangezien ik eigenlijk alleen maar met mijn tijd bezig was. En dat is toch best vermoeiend die tijd!!! Want je wilt natuurlijk nooit langzamer zijn als de voorgaande keren, dus de lat wordt hoog gelegd. Geen tijd om af te zwakken of gezellig een dansje te doen tussendoor op die knallende beats. Nee tijdens zo’n loop ben ik gefocust en loop ik met mijn oordoppen en eigen muziek in

Eerste deelname aan de Alkmaar City Run

De eerste keer dat ik aan deze run meedeed, was in 2013 en mijn tijd was toen 46.03 minuten. Er liep toen een meid voor mij, die erg snel was, en dat was mijn haas gedurende de hele loop. Ik had die dag zelfs nog in de ochtend 5 km op het werk gerend. En daarna last minute nog een kaart geregeld via Kelly Cooper, iemand van de Bootcampclub. Het was toen vies warm en benauwd weer, had het ook best zwaar en mijn benen ook. Vorig jaar dus ook een kaart via via geregeld. Het regende die avond. Mijn tijd was toen 46.55 minuten, ik kon niet voluit omdat die klinkers glad werden door de regen. En aangezien er veel bochten in het parcours zaten, had ik daar tijd op verloren. En ook de mensenmassa die voor je voeten loopt. Dit was natuurlijk balen!

Ouders mijn supporters
Ouders mijn supporters

 

Dit jaar wilde ik daar even verandering in brengen. Ik wilde mij eigenlijk voorbereiden op een snelle 10 km, door middel van intervaltraining (methode 10,20,30). Nu heb ik dit eerlijk gezegd maar een paar keer kunnen doen, door tijdgebrek en andere trainingen. Natuurlijk train ik veel interval, maar meer kracht-circuit interval. Daar wordt je natuurlijk ook sterk van. Maar op hardloopgebied, toch meer langere langzame duurlopen gedaan in plaats van snel. Ik had eind vorig jaar wel veel baanintervaltraining gedaan op AV Castricum voor de halve marathon van Egmond. En ik was daar zeker sterker van geworden en sneller. Al met al genoeg trainingen gehad om toch een mooie tijd te kunnen lopen.

En wie neem ik dan mee naar zo’n loop?? Ja dat zijn dan toch vaak mijn ouders! Die hebben gelijk een leuk uitje Haha! Het zijn dan ook mijn trouwste supporters, die altijd voor mij klaarstaan. En daar ben ik erg blij mee. Mijn verdere voorbereiding deze dag was uitslapen, gezond eten (zoals gewoonlijk), lekker in het zonnetje bijbruinen en een bami maaltijd met mijn ouders.

 

tijd verbeteren
tijd verbeteren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 20.00 uur vertrokken richting Alkmaar, om daar vervolgens te parkeren. Daar gaat het toch bijna fout. Een man gaat plotseling achteruit inparkeren, en rijd bijna tegen mijn auto aan. Door mijn snelle reactie van achteruit rijden en een toeter (op advies van Vader Aad) ging dit net aan goed. En die man zat stomverbaasd te kijken. Dat was echt wel het laatste wat er op zo’ n avond moet gebeuren. Opgelucht lopen we de stad in en daar is het gezellig druk. Mensen overal aan de borrel, want ja dit is er weer een goede reden voor. Er moet toch aangemoedigd worden, wel zo leuk. We lopen naar de kerk en daar maak ik mij startklaar, startnummer op, banaan erin en laatste slokjes vocht. En vocht erin, betekent ook vocht eruit, dus ga ik naar mijn vaste “stamkroeg” om even gebruik te maken van het toilet. Ik ga toch zeker niet in die lange rij staan in de kerk of bij de dixxie, mij niet gezien. Vervolgens loop ik mij even warm, dynamisch stretchen (wat velen verkeerd doen door statisch te stretchen) en natuurlijk nu een keer een foto met mijn supporters. Ik ben er klaar voor, ik voelde me goed, niks of niemand gaat mij tegenhouden. Ik ga mijn tijd verbeteren!
De startvakken zijn al aardig vol en ik moet in de laatste starten. Maar ik kreeg een briljant idee, ik start gewoon stiekem in een eerder vak, van le Champion. Wie ziet dat nou??? Niemand?? Ja toch wel, betrapt door twee kinderen, mijn kleur is blauw in plaats van oranje. Ja erg scherp.
Nou de warming-up zag ik weinig van, we stonden te ver naar achteren. Dus zelf wat inspringen en toen klonk het startschot. Het duurde wel 5 minuten voordat de hele mensenmassa voor mij was gestart. En toen mijn horloge gestart, volgas aan de linker kant zoveel mogelijk mensen inhalen. Het enige wat ik in mijn hoofd had zitten, was dat ik sneller moest lopen als de vorige keer. En dat ik op de 5 kilometer ongeveer rond de 22.30 minuten zou moeten zitten.
Het was slalommen door de mensen heen. Van links naar rechts, over de stoep, over het gras, paaltjes ontwijken en vooral mensen ontwijken. Ik heb heel veel mensen ingehaald, ik was op zoek naar een haas, maar die liep er niet. Soms dacht ik er eentje te hebben, maar ging ik er weer voorbij. Op een gegeven moment rende ik achter een meisje met kerstversiering.
Ik moet zeggen, het zag er allemaal leuk en gezellig uit. Veel publiek dat langs de kanten stond, het was overal gezellig. En in het donker rennen, had ook wel wat. Sommige liepen in neonkleuren andere met lampjes. Ik had weinig aan mijn outfit gedaan, het moest vooral comfortabel zitten.
Er was ook overal muziek, maar zoals ik al had gezegd, ik loop met mijn eigen muziek en zit in mijn eigen wereld.

Route dit jaar
Route dit jaar

De eerste 5 km zat ik onder mijn doelstelling, 21.33 minuten. Dat ging goed! Ik probeerde mij nog in te houden in het begin, maar dat is erg lastig. Maar een te snelle start, kan je op het eind opbreken. De eerste 3 of 4 km rende ik 4 minuten per kilometer. Er stonden kilometerboordjes, dus je kon het goed in de gaten houden. De route was overigens nu niet 2 keer een ronde van 5 km, maar een ronde van 10 km, dat is toch zeker een pluspunt dit jaar. Ik dacht in mijzelf, als ik 35 km kan rennen, moet ik ook een snelle 10 km kunnen rennen. Na de 5 km kon ik tenslotte alweer aftellen. Maar langzamerhand ging ik de benen wel voelen. Mijn hartslag en ademhaling zaten vanaf het begin al hoog. Ik moest doorgaan, niet afzwakken, aan mijn tijd denken. Ik kon de snelheid wel goed aanhouden. Maar de laatste twee kilometer boordjes had ik niet gezien en wist niet hoe ik zat in mijn tijd. Rond de 7 km zat ik op ongeveer 30 minuten. Ik vertraagde wel iets in vergelijking met mijn beginsnelheid. Maar het einde was in zicht, langs het Waagplein, daar het helemaal volstond en toen op naar de laatste straat de Langestraat.

Geloof me die straat leek ook wel erg lang. Ik hoorde de finish al roepen. Ik probeerde nog aan te zetten in snelheid. En na de bocht, zag ik echt de finishboog. Het moment om nog even een sprint te trekken en het was alsof ik vloog.

 

Laatste sprint
Laatste sprint

 

 

En gefinished…tijd gestopt!! En tot mijn verbazing zag ik, dat ik gewoon 44.34 minuten had gelopen. Een nieuwe PR!! Ik was tevreden!! Toen kwam er een man naar mij toe en feliciteerde mij. Hij had mij gebruikt als haas, zonder mij had hij niet zo snel gelopen zei hij. Hij was 5 seconde sneller als mij. Ik had hem ook wel gezien vanuit mijn ooghoeken tijdens het lopen. Toen de medaille binnengehaald en het flesje aqaurius. Ik kon wel wat drinken gebruiken, aangezien ik alle waterposten was voorbij gevlogen.

Maar goed geen tijd om met iedereen te praten, ik moest door en naar mijn werk. Ik had afgesproken met mijn ouders bij een punt bij de kerk, anders zou ik ze weer kwijt raken, net als vorig jaar. Het was namelijk erg druk. Ik baalde er wel van, dat ik mijn overwinning niet kon vieren. Het was tenslotte een Run & Swing editie, ik had wel even willen swingen, ook zeer goed tegen de spierpijn! En we gingen naar huis! Douchen en te werk! Volgend jaar zeker weer en dan wel even swingen!

md-12 md-10

Lees ook:

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.