Hardlopen kan iedereen. Zacht lopen is een sport


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Vandaag een Duurloop Herstel oftewel een Long Slow Distance (LSD) loop.

Wat betekent dat eigenlijk? Een rondje langs diverse websites geeft veel verschillende definities. Maar het komt er op neer dat je een duurloop doet op 70 à 80% van je maximale hartslag. Is goed voor je uithoudingsvermogen (want je traint in je aërobe zone) maar ook erg handig als je wilt afvallen. Want je verbrandt met training in je aërobe zone meer vet dan in je anaërobe zone. Tot zover de technische details.

Vandaag wilde ik nou écht eens proberen om onder de 80% van mijn maximale hartslag (HF(max)) te blijven. En aangezien ik vorige maand een hagelnieuw Polar M400 loophorloge mét hartslagband heb aangeschaft, leek mij dit geen moeilijke opgave.

Nou, dat viel dus behoorlijk tegen. Ik vond het echt heel lastig om mijn hartslag netjes op peil te houden! Het is ten eerste nogal ’tegennatuurlijk’: je wilt snel lopen, dat ene rondje nóg sneller lopen dan de vorige keer. Nu dus niet. Dus iedere keer de neiging onderdrukken om even wat sneller te gaan, even die ene andere hardloper inhalen. Nee, in plaats daarvan vaak op je horloge kijken, iedere keer checken of ik nog wel in de juiste zone liep (ik ga het nog wel een keer hebben over ‘het lopen met een hartslagmeter’). Ik heb uiteindelijk niet heel veel meegekregen van het prachtige weer, de mooie natuur in Spaarnwoude. Het was concentreren geblazen.

En daarbij, een LSD is niet per se lichamelijk gemakkelijk! Het is bijna net zo inspannend als een duurloop op een wat hoger niveau. Zeker als je wat langere afstanden loopt (ik liep vandaag 8 km), dan ga je het ook écht wel voelen in je spieren!

Kortom, als je serieus aan het trainen bent, is het totaal niet slecht om ook een paar LSD’s in je schema op te nemen. Sterker nog, de meeste trainingsschema’s schrijven dit voor. Maar dan is het een uitdaging om nu eens de Long Distance eens écht Slow te lopen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.