5 redenen om meer eiwitten te eten (of drinken)

Voor een gezond en fit leven zijn vetten (echt wel!), koolhydraten en eiwitten onmisbaar. In de juiste verhouding wel te verstaan. Zet die frituurpan voor een dagelijks dieet van friet en frikandellen dus maar weer weg ūüėČ

In dit artikel gaan we op de barricade voor eiwitten en daar hebben we 5 redenen voor.

  1. Een eiwitrijk eetpatroon gaat eetbuien tegen

Eiwit kan helpen om op gewicht te blijven. Eiwitrijk voedsel vermindert het hongergevoel.  De vertering is langzamer doordat het langer in de maag blijft. Uit een langlopend Deens en Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen op natuurlijke wijze gewicht verliezen als ze eiwitrijk voedsel eten. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar de onderzoeken houden er sterk rekening mee dat een grote consumptie van eiwitten ervoor zorgt dat de hersenen minder gestimuleerd worden door hormonen die honger stimuleren, maar het zou ook te danken kunnen zijn aan de kleinere inname van koolhydraten.

2.  Eiwitten: Bouwt en onderhoudt spiervezels

Bij het herstellen van de spieren spelen eiwitten  een belangrijke rol. Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Achteraf herstelt je lichaam die scheurtjes en bouwt het je spieren net een beetje sterker op dan ze waren.

3. Eiwitten: versterkt de botten

Onze botten zijn opgebouwd uit onder andere eiwitten, die bij elkaar gehouden worden door mineralen. De mineralen, voornamelijk calcium en fosfor, werken dus als een soort lijm voor de eiwitten.

4.  Eiwitten: het verbetert de hersenfunctie

De positieve effecten van het eiwit op de hersenfunctie kunnen volgens de onderzoekers te maken hebben met een vermindering in bloedstollingen en ontstekingen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor cognitieve problemen op latere leeftijd. Om hier meer inzicht in te krijgen zal het eiwit nog verder bestudeerd moeten worden. Hoogleraar cognitieve neurowetenschappen Guillén Fernandez van het Radboudumc Nijmegen benadrukt dat eventuele behandeling met het eiwit geen vervanging mag zijn voor regelmatig bewegen.

5.  Eiwitten: ze versterken het immuunsysteem

Ons afweersysteem bestaat uit een grote groep verschillende cellen en eiwitten zoals bijvoorbeeld antilichamen. Naast de bescherming tegen virussen, bacteri√ęn en parasieten wordt het immuunsysteem ook ingezet om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.