Uitleg technieken hindernissen Obstacle Runs

photos and videos by mudstacle.com & mudmasters.com

Tijdens een obstacle- of survivalrun is naast het hebben van voldoende kracht en uithoudingsvermogen, techniek erg belangrijk. Met uitsluitend grote spierballen, brede schouders of een strakke buik kom je niet ver tijdens een obstaclerun. Door de juiste technieken te gebruiken, bespaar je krachten en voorkom je vervelende blessures.

Twee manieren om technieken onder de knie te krijgen

1. Leer het van de experts
Om ervoor te zorgen dat je de juiste technieken kent, kun je het beste lid worden van een survivalrun- of obstaclevereniging of outdoorgroep die van buitensporten hun expertise heeft gemaakt. Neem eens vrijblijvend contact op en volg op zijn minst een paar lessen bij deze experts. Met name leden van survivalrunverenigingen krijgen de juiste technieken “erin gestampt”. Google dus eens om te zien waar in jouw omgeving je terecht kunt. Op de website van de Survivalrunbond Nederland vind je al een overzicht met een goot aantal Survivalverenigingen in Nederland.

2. Kijk naar de experts
Op Youtube zijn enorm veel video’s te vinden, waarin de meest voorkomende technieken haarfijn worden uitgelegd. Watch, learn and practice!

Monkeybars
Misschien wel de meest gevreesde hindernis die er is. Op kracht dit obstakel overwinnen is bijna niet te doen. Bovendien betekent falen vaak strafburpees en een vies en koud modderbad als traktaktie. Er zijn verschillende technieken. In de onderstaande video worden de drie meest gebruikte behandeld.

Tip: train op gripkracht!

High Wall (250 – 300 cm hoog)
Nog zo’n pittige hindernis. De ‘high wall’ die eigenlijk net te hoog is om eenvoudig overheen te klimmen. De mannen en vrouwen van Mudstacle laten dien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, zolang je maar één van de drie technieken uit deze video gebruikt.

Walls
Ook voor het over minder hoge muurtjes klimmen bestaan verschillende technieken. Te weten de Heel hook, de Muscle up en de Military style. In de onderstaande video zie je ze terug.

Quarter pipe
Oftewel die gekromde wand waar je als een idioot tegenop moet rennen, om vervolgens met gevoel voor drama onverrichter zake weer naar beneden te glijden. Gelukkig kan dat ook anders. Enerzijds door ter plaatse eens goed te kijken naar de techniek die professionals gebruiken (korte sprint-blijven rennen -focus op het gripmoment) of goed te kijken naar de uitleg in deze video.

Spinning Wheels
Ook wel de moneybars 2.0 genoemd. We zien ze de laatste jaren met regelmaat terug tijdens obstacleruns. Neem jij de Monkeybars lachend? Dat zijn de Spinning wheels of varianten ook voor jou een leuke uitdaging.

Ropeclimb
Hoewel bij dit onderdeel deelnemers met gripkracht, core en sterke bovenrugspieren een voordeel hebben, is dit echt een technisch onderdeel. In deze video wordt alles stap voor stap uitgelegd. Succes!

Vertical net climb
Nog zo’n obstakel dat je tijdens elke obstaclerun tegenkomt. Het klimmen in een net vindt de de ongetrainde deelnemer vaak een hele uitdaging. Eenmaal boven aangekomen begint het geklungel en het krampachtig vasthouden om maar niet verstrikt te raken. Als je de techniek uit de onderstaande video hanteert is het allemaal een eitje 😉

Marine Table
Je weet wel die schuine nar jou gerichte houten muur die altijd spekglad van de modder is. In de onderstaande video leert je de techniek om deze hindernis individueel te doen.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.