Zo zorg je voor je enkels en voeten

2 belangrijke tips!

Voet-en enkelblessures zijn vervelende blessures. Hardlopers met dergelijke blessures hebben daar vaak voor een langere tijd last van. Des te meer een reden om te kijken hoe we e.e.a. kunnen voorkomen. Dat doen we in dit artikel.

Versterken spieren in voeten en rondom enkels

Het versterken van de spieren rondom de enkels en de spieren in de voeten is een goede manier om een blessure te voorkomen. In het geval van een verzwikking kunnen sterke spieren de klappen opvangen en daarmee zorgen dat je weken uit de ‘running’ bent door bijvoorbeeld gescheurde of verrekte enkelbanden. Dat versterken doe je het beste op de volgende manier.

  • Ga voor onverhard! Kies tijdens de hardlooptrainingen voor een paar mooie bospadden om de spieren te versterken. De ongelijke ondergrond zet zelfs de kleinste spieren in je voeten en enkels aan het werk;
  • Download de gratis app “versterk je enkel” in de Apple store (iPhone) of Google playstore (Android). Wij zijn absoluut fan van deze app die boordevol oefeningen (incl. duidelijke video’s) en adviezen staat (gebruik van een brace, bezoek aan een fysiotherapeut etc.). Zie onderstaande screenshot.

Overigens is deze app gemaakt door de Stichting Veiligheid.nl; het kenniscentrum op het gebied van sportblessurepreventie. Zij verleiden sporters tot blessurepreventief gedrag door hen op een positieve manier te stimuleren dit gedrag in hun dagelijkse sportbeoefening in te bouwen. Op basis van wetenschappelijke informatie ontwikkelen zij interventies die sportblessures voorkomen.

Laat je voeten en enkels door een Sportpedicure verzorgen

Wanneer je een fanatiek hardloper bent zal je weten dat blessures aan je voeten en enkels vaak voorkomen. De kans bestaat dat je zwakke enkels of voeten hebt of dat je last hebt van een ander probleem dat alleen een daarvoor opgeleide sportpedicure voor je kan oplossen. Een sportpedicure beheerst speciale technieken en verzorgingsmethoden die jouw voetklachten in de toekomst hopelijk kunnen verhelpen. Een overzicht met sportpedicures is te vinden op Pedicure.nl.

En last, but nog least: zorg dat je de juiste hardloopschoenen gebruikt. Die tip en andere tips om hardloopblessures te voorkomen lees je in een eerder geplaatst artikel.

Volg je ons ook al op Instagram? 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.