Ga niet hardlopen! (3 redenen en alternatieven)

Er zijn van die momenten dat lekker buiten hardlopen niet mogelijk is, zelfs af te raden is of je daar gewoonweg om allerlei redenen geen zin in hebt. Welke alternatieven zijn er dan? We nemen er een aantal onder de loep in dit artikel.

Laten we voorop stellen dat we je niet van het hardlopen af willen helpen. Er is niets heerlijker dan de frisse buitenlucht opsnuiven, maar soms heb je behoefte aan een alternatief, waarbij je wel in beweging blijft. Bovendien hebben sommige alternatieven ook veel voordelen waar je tijdens het hardlopen de vruchten van plukt.

Wanneer hardlopen niet mogelijk of onverstandig is

Soms zorgen de weersomstandigheden ervoor dat buiten hardlopen gevaarlijk is. Het vroeg intreden van de duisternis in de herfst en winterperiode maakt de hardloper kwetsbaar. Het zicht en gladheid door vorst, nattigheid en bladeren zorgen voor een verhoogt risico op blessures. Tevens kan in sommige gebieden de duisternis voor een  gevoel van onveiligheid zorgen. Uiteraard hoort een blessure ook bij deze opsomming. Een vervelende blessure of overbelasting zorgt er voor je hardloopschoenen tijdelijk binnen blijven.

Wanneer je grieperig bent

Hardlopers houden er niet van om een hardlooptraining over te slaan; zelfs niet als ze grieperig zijn! Hoe weet je of je een training beter kunt overslaan? Gesnotter, griep en koorts zijn dan de vijanden van menig hardloper. Erg vervelend allemaal, maar vaak zijn de symptomen niet ernstig genoeg om je bed op te zoeken. Toch is het soms verstandiger om toch maar een training over te slaan. Dr. David Nieman, werkzaam op de Appalachian State University heeft 58 marathons en ultraruns gelopen, maakt gebruik van de zogenaamde “kin-regel” om te bepalen om hardlopen verstandig is in gevallen van griep en verkoudheid.

De “Kin-regel” is een simpel ezelsbruggetje voor de ‘verslaafde’ hardloper. Indien je last hebt van griepverschijnselen ’tot aan de kin’, zoals kou op borst, hoesten, keelpijn en spierpijn, dan vraagt je lichaam om hersteltijd. Kortom: binnen blijven.

Wanneer dat feestje iets te gezellig was

Als dat gezellige feestje, de avond voor je hardlooptraining, gepaard ging met een flinke hoeveelheid alcohol, is het verstandig om te weten wat alcohol met je lijf doet. De belangrijkste reden waarom het drinken van alcohol niet samen gaat met hardlopen is omdat alcohol  een uitdrogend effect heeft.  Wanneer je kater hebt, ben je ondanks het vocht van de vorige avond behoorlijk uitgedroogd. Als met een kater gaat hardlopen ben je dus al uitgedroogd, voordat je überhaupt een meter hebt gelopen.

 Geen zin 😫

Als een gebrek aan motivatie even probleem is, dan is het wellicht eens tijd om het hardlopen af te wisselen met iets anders.

De alternatieven

Thuis met een zak chips op de bank blijven hangen is ook natuurlijk een alternatief, maar die kun je zelf ook wel verzinnen. We kijken vooral naar de sportieve alternatieven.

Ga toch wandelen!

Daardoor blijf je toch in beweging en adem je alsnog die frisse buitenlucht op. Wist je dat iemand met een gewicht van 60kg met  5 kilometer wandelen al snel 250 calorieën verbrandt?

Gebruik een inklapbare loopband

Met een inklapbare loopband sla je twee vliegen in één klap. Je kunt gewoon in een droge, verlichte ruimte op elk moment van de dag hardlopen OF wandelen. Het hardlopen op een loopband is daarnaast minder belastend dan lopen op de weg of lopen in de bossen. Voor je gewrichten zal het lopen op een loopband vele malen fijner zijn omdat de klappen minder hard zijn dan op een wegdek en omdat je altijd te maken hebt met een vlakke en zachtere ondergrond. Daarnaast kun je een loopband zo instellen dat het hardlopen op een helling wordt nagebootst. Tijdens het hardlopen op een loopband kun ook gewoon Netflixen ;-). Kortom: een mooi voordeel van thuis sporten.

Heb je interesse in een loopband, kies dan voor een inklapbare loopband. Dat scheelt een hoop ruimte.

Doe specifieke fitnessoefeningen voor hardlopers

Het versterken van de core en beenspieren zorgt voor een verminderde kans op blessures en vermoeidheid tijdens het hardlopen. Op het youtubekanaal van RunExperience zijn diverse video’s voor hardlopers te vinden. We delen graag de onderstaande video met oefeningen met je. Een duur sportabonnement is niet nodig. Hooguit een fitnessmatje en een paar vierkant meter ruimte. Oh en zorg voor een handdoek en een bidon met water of sportdrank. Deze oefeningen maken dorstig en laten je zweten 😉

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.