Woolderesloop (verslag)

Zondag was het weer zover: de eerste Woolderesloop  van 2017 en tevens mijn eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. De Wooldereslopen zijn een viertal hardloopwedstrijden en bij deelname aan minimaal drie wedstrijden komt je drie beste tijden in het klassement te staan. Vorig jaar liep ik de 5,1 km en dat deed ik dit jaar weer. Enerzijds vond ik het jammer dat ik niet een langere afstand deed. De reden is dat ik aan het trainen ben voor mijn eerste halve marathon! Ik had nog niet durven voorspellen dat ik dat al zo snel zou gaan doen, maar 2 April is het zover. Een langere afstand bij de Wooldereslopen zou iets gunstiger zijn voor mijn trainingen. Toch werd het de 5,1 km. Afgelopen jaar eindigde ik als 4e vrouw (senioren). Dit jaar zou een plek in de top 5 mooi zijn, maar ik wilde vooral betere tijden gaan lopen. Ik hoopte op een tijd onder de 22 minuten.

Een dag voor de wedstrijd lag er sneeuw. Gedurende de dag vroeg ik me af of de wedstrijd wel door zou gaan. Sommige stukken waren nog spekglad! Volgens de weersvoorspelling zou het de temperatuur die nacht boven nul komen, dat zou gunstig zijn. Het eerste wat ik deed toen ik ’s ochtends wakker werd, was naar buiten kijken. Er lag nog steeds sneeuw en sommige stukken leken nog steeds glad, maar ik zag ook wat plasjes water. Misschien dat het toch nog kon. Een andere wedstrijd in de buurt was afgezegd. Ik had nog niets gehoord van deze wedstrijd, dus ik ging er vanuit dat het doorging. Toen ik er heen ging, merkte ik wel dat sommige stukken inderdaad nog glad waren. Ook werd er aangekondigd dat sommige delen van het parcours glad konden zijn. We werden verzocht voorzichtig te zijn. Voor aanvang van de wedstrijd had ik eerlijk gezegd niet veel zin om te lopen. Ik was moe en wist dat de 5 km een flinke klus is om een strakke tijd neer te zetten. Maar mijn zin kwam wel zodra ik mijn startnummer had opgehaald en bij de start stond. Ik ging vooraan staan, iets verder dan ik vorig jaar had gedaan. Mijn tijden lagen de vorige editie tussen de 23 en 24 minuten. Dit jaar wilde ik ze onder de 22 minuten houden. Dat werd, zoals eerder gezegd, een flinke klus dus ik moet alles geven om dat voor elkaar te krijgen.

Ik startte snel en probeerde dat tempo zo lang mogelijk vol te houden. Al snel kwam ik vrij te lopen, maar ik merkte dat ik me te warm had aangekleed. Mouwen opstropen en blijven lopen. Gelukkig kon ik daarna de warmte goed kwijt. Ik keek een aantal heren in de rug (en de eerste vrouw!) en dat wilde ik blijven doen. Die eerste 500 meter was het oppassen: op de weg lag gesmolten sneeuw. Ik zette kleine passen en voelde mijn voeten telkens iets wegglijden. Dit vond ik even spannend want je zou maar uitglijden! Maar al snel kwam ik bij het 1 km punt en dacht: ik heb op een vijfde deel. Blijven doorgaan! Zo kwam ook al vrij snel het twee km punt. Daarna moest ik het rondje opnieuw doen. Mijn snelheid zakte iets af, maar ik probeerde dat niet verder dan de 4.20 min/km te laten zakken. Dat was me ook gelukt. Na de 4 km moest ik nog 1,1 km en tijdens dit stuk kon ik nog een man voor me inhalen. Ik vind de 5 km wel afzien op dit tempo en soms vraag ik me af waarom ik het eigenlijk doe. Maar dan kom ik over de finish en voel ik me erg goed. Dan is het heerlijk! De laatste 500 meters waren wat gladder door de gesmolten sneeuw. Hogere pasfrequentie, kleine stappen. Die laatste 50 meter zette ik aan tot 3.50 min/km voor een eindsprint. De gesmolten sneeuw was daar volledig weg, dus je kon ook hard gaan. Bij de finish dacht ik wel: hé, ik ben er al! Het voordeel van 15 km trainingen. Mijn eindtijd was 21.30 minuten en ik was de tweede vrouw op de 5,1 km. Mijn gemiddelde tempo was hoger dan mijn huidige PR op de 5 km (21.25 min), dus hier was ik erg tevreden mee. Ik heb nog drie wedstrijden te gaan voor dit klassement en ik hoop dat ik deze tijd vast kan houden of zelfs kan verbeteren!

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.