Wat is trailrunnen?


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Hardlopen is populairder dan ooit. Er zijn ontzettend veel mensen die genieten van een mooie wedstrijd, een lekkere training of een nieuw persoonlijk record. Binnen het hardlopen zijn er verschillende soorten hardlopen te onderscheiden, waarvan het trailrunnen er één is. Wat houdt dit in en waarom vinden steeds meer mensen de weg richting trailrun wedstrijden?

Een andere benadering

Bij het hardlopen gaat het vaak om tijd, afstand, in conditie zijn of afvallen. Een persoonlijk record wordt verbroken als men sneller loopt dan voorheen op een parcours dat precies is opgemeten. Een app houdt ook de afstand en tijden bij tijdens training. En wellicht ook calorieeen en hartslag. Bij het trailrunnen het je hier niet zoveel mee te maken. Hier gaat het namelijk om de reis. De belevenis in de natuur. Een uitdaging zonder te weten wat je precies tegenkomt. Daarom zal je bij een trailrun wedstrijd geen precieze aantal kilomters lopen. Een parcours is nooit precies 10 kilometer of een halve marathon, maar wordt aangegeven als bijvoorbeeld ‘ongeveer 12 kilometer’. Meerdere dezelfde rondjes zal je ook niet snel tegenkomen. En wat kom je tegen? Het leuke is dat je dat niet altijd weet. Oké, in Limburg zal je met zekerheid een aantal heuvels kunnen verwachten. Maar wanneer, hoe steil, hoeveel heuvels en hoe je lichaam hier precies op reageert? En wat voor weer zal het zijn en wat voor invloed heeft dat op het onverharde parcours? Allemaal onzekerheden waar een trailrunner enthousiast van wordt. En waar een hardloper op de weg zenuwachtig het startschot afwacht, zal je trailrunners 10 seconden voor de start eerder nog met elkaar zien praten dan dat ze zich druk zullen maken over die eerste 100 meter. Deze gemoedelijke sfeer, maar ook het onvoorspelbare, het ‘reizen’ door de natuur en de persoonlijke uitdaging zijn denk ik belangrijke factoren waarom men steeds vaker kiest om deel te nemen aan trailrun wedstrijden.

Een andere belasting

Een wedstrijd over de weg is niet te vergelijken met een trailrunwedstrijd. Een groot verschil zit in de belasting voor je lichaam. Mocht je een 10 kilometer in 45 minuten kunnen lopen op de weg, dan kan het met een trailrun zo maar zijn dat je de 10 kilometer niet binnen het uur volbrengt. Die andere belasting zit natuurlijk in heuvels (klimmen, maar ook afdalen), in verschillende soorten ondergrond, zoals zand of modder, en in allerlei obstakels, zoals boomwortels, takken, omgevallen bomen of stenen. Het weer heeft op al deze elementen natuurlijk veel meer invloed dan een strak stuk asfalt. Maar, zoals benoemd, een trailrunner ziet regen, hagel of een felle zon als onderdeel van de belevenis.

wat is trailrunningTrailrunnen vergt hierdoor ook meer en andere training dan gewone hardloopwedstrijden. Langzaamaan zal je ervaring kunnen opbouwen. De conditie moet op peil zijn en je benen moeten gewend raken aan het klimmen, het dalen, maar ook alle verschillende ondergronden die je tegenkomt. Je zal goed moeten weten welk tempo je kan lopen en dus veel meer moeten aanvoelen hoe hard je op bepaalde stukken kan lopen in plaats van vertrouwen op een horloge. Je moet de juiste voeding kennen voor jouw lichaam en je moet getraind genoeg zijn om ook in de laatste kilometers nog scherp te zijn en een goede coördinatie te hebben. Allemaal dingen die je in de loop van de jaren ontwikkelt. Zomaar een trailrun doen lijkt mij niet verstandig. Ik denk zelfs dat de gemiddelde mens makkelijker de Dam tot Damloop volbrengt (16 km) dan een flinke trailrun van 8 kilometer. Onderschat een trailrun daarom niet. Pak je voorbereiding goed aan, zodat je tijdens de loop ook kan genieten van al het moois om je heen.

Waar is het?

In principe is het trailrunnen overal waar jij wilt hardlopen. Of dat nou een weiland is, een MTB-parcours, het strand, de duinen, in de bergen of door het bos. Jij maakt de reis. Daarentegen zijn er, zeker de laatste jaren, steeds meer wedstrijden die het trailrunnen promoten en faciliteren. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de Duinentrail in Schoorl, de Koning van Spanje Trail bij Gulpen of de Vuurtorentrail op Ameland. In Europa heeft elk land wel verschillende trailrunwedstrijden. De meeste van die wedstrijden vindt je waar de bergen zijn, bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Zwitserland. Dit zijn wedstrijden die variëren van een paar kilometer tot dagen hardlopen over een parcours van tegen de 200 kilometer. De bekendste en belangrijkste wedstrijd van allemaal is de Ulta-Trail du Mont Blanc, kortweg UTMB genaamd. De hoofdwedstrijd, 171 kilometer lang en met meer dan 10.000 meters klimmen, is een dagenlang spektakel waar alleen aan kan worden deelgenomen als men genoeg punten heeft verkregen door andere trailrunwedstrijden uit te lopen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.