4 tips voor hardlopen tijdens vakantie

blijf ook tijdens de vakantie in shape met deze tips

Je zorgvuldig opgebouwde hardloopconditie ook tijdens de vakantie behouden en tegelijkertijd genieten en ontspannen met een lekker wijntje of biertje. Het lijkt misschien lastig, maar dat is het niet. In dit artikel geven we je 4 tips voor hardlopen tijdens de vakantie.

De meeste hardlopers lopen twee a drie maal per week. Eén of meerdere weken niet lopen door een blessure, griepje of vakantie maakt velen al onrustig. Als je hard gaat lopen (of intensief sporten) komt er een stofje vrij; endorfine. Dat zorgt voor een gelukzalig/euforisch gevoel. Je kunt dus stellen dat hardlopen verslavend is 😉

Hardlopen tijdens de vakantie

Om het afkicken tijdens de vakantieperiode te voorkomen en omdat hardlopen gewoon hartstikke lekker en gezond is, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips kun je gewoon lekker blijven hardlopen EN genieten van je vakantie. Bovendien heb je een mooi excuus om je te laten gaan tijdens de bbq; die calorieën verbrand je namelijk met het hardlopen met gemak.

Tip 1: Zoek voor de vakantie naar mooie hardlooproutes

Er gaat niets boven een goede voorbereiding. Zoek voor je in de auto of het vliegtuig stapt alvast naar een paar mooie hardlooproutes. Ik gebruik zelf met regelmaat de gratis website afstandmeten.nl. Die gebruik ik om een mooie route uit te stippelen en de hardloopafstand van te voren te meten.

  • In een eerder artikel werd al uitgelegd hoe prettig en eenvoudig deze website werkt.

Uiteraard kun je bij de lokale VVV of de receptie van je hotel of camping ook vragen naar mooie hardlooproutes op jouw vakantieadres. Zij die er niet, vraag dan naar de wandelroutes. Die zijn namelijk ook uitermate geschikt voor het hardlopen en laten je de mooiste plekjes zien.

Tip 2: Ga vroeg!

Tijdens de vakantie wil je met je reisgenoten leuke dingen ondernemen. Als je vroeg gaat heb je daarvoor nog bijna de hele dag. Daarnaast is vroeg hardlopen in verband met de temperatuur aan te raden. Met name in de zuidelijke landen is overdag bij hoge temperaturen hardlopen (vooral voor ons Nederlanders) niet zo gezond. Verder mag een lekker koud biertje of heerlijk wijntje tijdens de vakantie niet ontbreken. Met of na het gebruik van alcohol hardlopen is onverstandig. Alcohol zorgt voor uitdroging en kan je een knallende koppijn bezorgen. Dus ‘s-morgens hardlopen en ‘s-middags en/of ‘s-avonds een drankje is een prima oplossing!

  • In een eerder artikel werd al aandacht besteed aan hardlopen & het gebruik van alcohol

Tip 3: Verdwaal niet; wees voorbereid

De hardlooproutes in en om je woonplaats ken je natuurlijk op je duimpje. In je vakantieoord is dat vaak iets lastiger. Zo wilde ik eens een rondje van ongeveer 40-45 minuten door een bos hardlopen. Ik had alles keurig van te voren op een kaartje bekeken. Lang verhaal kort: ik verdwaalde en was na ruim 2 uur afgepeigerd terug op de plaats van bestemming. Neem dus tijdens het hardlopen in de vakantie een telefoon mee. Zo kun je in het geval van verdwalen of een ongelukkige valpartij of blessure achterblijvers waarschuwen. Tevens geeft een app zoals Google Maps je positie aan en kun je daarmee de weg terugvinden. Noteer voor het gemak ook even het adres van je vakantiebestemming.

Tip: berg je telefoon en dergelijke op in de SpiBelt. Check hier de kortingscode

Tip 4: Neem je spullen mee (ja echt!)

Ben jij gewend of sportvoeding zoals dorstlessers, gelletjes, reepjes, eiwitshakes en dergelijke te gebruiken? Besef dan die in veel landen minder makkelijk verkrijgbaar zijn. Neem ze dus van huis mee. En vergeet natuurlijk je hardloopschoenen niet 😉

Leer hier alles over de beste sportvoeding voor voor, tijdens en na de run.

Loop jij tijdens de vakantie hard of sla het juist helemaal over? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.