3 Tips om irritatie en blessures aan voeten te voorkomen

Je hardloopplezier kan behoorlijk verpest worden door een blessure of irritatie aan de voeten. In dit artikel leggen we uit hoe dat kan voorkomen.

Een kleine blessure of irritatie kan bij het hardlopen al funest zijn. Met name een irritatie aan of onder de voeten komt vaak voor. Het is daarom belangrijk met een aantal details rekening te houden. Hier zijn drie tips om kleine ongemakken tijdens het hardlopen te voorkomen!

De juiste hardloopschoenen
 kiezen

Hardlopen op versleten schoenen of schoenen waar de demping uit is verdwenen kunnen van het hardlopen een verkeerde bezigheid maken en monden met regelmaat uit in een blessure aan de voeten, kuiten, knieën of heupen. Daarnaast kan ook een nieuwe schoen voor problemen zorgen. De stand van de voet en je gewicht hebben gevolgen voor de wijze waarop je hardloopt. Ik adviseer je derhalve om een loopanalyse te laten maken. Bekende hardloopketens als All4running, Run2day en Runnersworld voorzien daarin. Daaruit wordt opgemaakt of jij een neutrale hardloper of een pronerende hardloper bent. Met de juiste schoenen in combinatie met de goede hardloopsokken voorkom je ook nog een blaren.

gerelateerd artikel: voorkom blaren met deze tips!

Hardloopsokken: koop het juiste paar

Het is bijna niet voor te stellen, maar het gebeurt nog steeds. Hardlopers die kiezen voor een hardloopschoen die geheel op hen is afgestemd, maar die dan gebruiken in combinatie met waardeloze hardloopsokken. Met name als je wat langere afstanden loopt zijn sokken zonder irritante naden een must. Een paar goede hardloopsokken zitten comfortabel en hebben bovendien verstevigingen of kussentje onder de tenen en hak. Het goede nieuws: goede hardloopsokken zijn niet perse duur.

Veters niet te strak


Tijdens het hardlopen gaan voeten zwellen. Dat is de reden dat hardloopschoenen een halve maat tot een maat groter zijn dan je normale schoenen. Bovendien schuift je voet tijdens het hardlopen ook wat naar voren, enige speling is dus zeker aan te raden. Daarnaast is het belangrijk dat je de veters niet te strak aantrekt. Dat kan zorgen voor afknelling.

Gerelateerd: zo strik je de veters van je hardloopschoenen

Hoe zorg jij dat je voeten in goede conditie blijven. Laat hieronder een reactie achter.

Meepraten over alles wat met hardlopen te maken heeft? Kom eens langs op Facebook of Instagram!

Lees ook:
1 reactie
  1. Liesbeth zegt

    Dank voor de tips! Heb gelijk nieuwe hardloopsokken besteld…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.