Voorbereiden op een hardloopwedstrijd (6 tips)


Tips: 
  • download: e-book "hardlopen in 5 stappen"
  • download: hardloop-en fitnessschema's
  • koop: hardloopkleding en accessoires
  • volg ons op instagram & facebook

Elke hardloper kan een wedstrijdloper worden! Daarmee bedoel ik niet dat je elke week het hele land moet doorkruisen om aan de startlijn te verschijnen. Nee, zo gek hoeft ook weer niet. Veel hardlopers vinden het daarentegen heerlijk om zo en af en toe aan een hardloopwedstrijd deel te nemen. Vanwege de leuke sfeer tijdens de diverse hardloopevenementen, maar even zo vaak om de vruchten te plukken van de hardlooptrainingen. Of het gaat om 3 rondjes rond de kerk of een volle marathon; de voorbereiding is erg belangrijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Met de juiste voorbereiding geeft het lopen van een hardloopwedstrijd je veel voldoening. Je hebt de kans om veel gelijkgestemden te ontmoeten en, misschien nog wel belangrijker, de trainingsuren om te zetten in een mooi persoonlijk record (PR).

Met de onderstaande 6 tips wordt jouw (eerste) hardloopwedstrijd een feest.

#1: Schrijf je tijdig in

Hardlopen is een populaire sport. Dat betekent dat er altijd wel een wedstrijd bij jou in de buurt is te vinden. Tegelijkertijd zorgt die populariteit ervoor dan de bekende hardloopwedstrijden zoals de Zevenheuvelenloop en de Dam tot Dam Loop binnen mum van tijd zijn volgeboekt. Wees er dus tijdig bij! Bovendien zorgt op tijd inschrijven voor de welbekende stok achter de deur. Afhaken met trainen kan nu echt niet meer 😉 Een overzicht met alle hardloopevenementen is op hardloopkalender.nl te vinden.

#2: Zorg voor een (trainings)plan

De inschrijving is voltooid. Nu nog zorgen dat je over een aantal weken/maanden met een goede hardloopconditie aan de start verschijnt. Ik vind het persoonlijk lastig om zelf te bepalen hoe ik precies voor een bepaalde afstand moet trainen . De laatste tijd maak ik daarom gebruik van het gratis ‘op-maat-schema’ van Myasics.nl. Alles wat je daar hoeft te doen is de gewenste afstand, het aantal gewenste trainingsdagen per week (2,3 of 4) en de wedstrijddatum in te vullen. Vervolgens wordt er op basis van jouw leeftijd en huidige conditie een persoonlijk schema gemaakt. Superhandig!

#3: Koop de juiste hardloopschoenen

Versleten of slechtzittende schoenen kunnen voor blessures zorgen. Er is niets vervelender dan moeten afhaken voor wedstrijd (weet ik helaas uit ervaring). Zorg dus voor een schoen die past bij jouw loopstijl en lichaamsbouw. Deze shoe advisor helpt je de juiste schoenen te vinden.

# 4: Motivatieproblemen?

Deze tip is voor sommige hardlopers overbodig. Heb jij geen motivatieproblemen, dan mag je door naar de volgende tip 😉 Heb jij soms wel moeite om je te motiveren en blijf je dan liever op de bank hangen na een drukke werkdag of met kou, wind of regen? Focus je dan op de ‘dag van de waarheid’; de wedstrijddag. Een loopmaatje kiezen of je aansluiten bij een loopgroep doet overigens ook wonderen. Zo heb je altijd een stok achter de deur.

#5: Stop met trainen…

Niet schrikken. Ik heb het alleen over de laatste dagen VOOR de wedstrijd. Dan is voldoende rust en de juiste voeding namelijk erg belangrijk. Belangrijker dan hardlopen! Ik raad je aan om ongeveer 4 dagen voor de wedstrijddag niet meer te trainen. Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam voldoende rust krijgt en je energie-level stijgt. De laatste 2 dagen voor de wedstrijd zorgt koolhydraatrijk-voedsel zoals pasta en voldoende nachtrust bovendien voor voldoende energie om te knallen tijdens de hardloopwedstrijd. Denk ook aan je vochtinname, door in de laatste 2 dagen voor de wedstrijd extra water te drinken.

#6: D-Day

Op de dag zelf moet je alleen maar met de wedstrijd bezig zijn. Zorg dus dat je op de dag voor de wedstrijd alvast je hardloopkleding, schoenen, sportdrank, startnummer etc. bij elkaar hebt gezocht. Bekijk ook alvast de route naar het evenement. Plan je reis en zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent.

Veel succes!

 

Lees ook:
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.