Teekalarm !!

Teek-alarm!

Een teek valt niet uit een boom. Hij ligt op de loer in het hoge gras. Wist je dit niet? Dan heb je misschien iets aan de tips hieronder. Zeker als je veel in groen traint.

 Overstap

Ze vallen dus niet uit bomen. Hoe komen ze dan op mensen terecht? Door vanuit struiken, gras of bladeren over te stappen naar voorbijgangers. Zowel mensen als dieren. Het maakt de teek niet uit.

 Waar kun je op letten?

Een tekenbeet betekent niet per se de ziekte van Lyme. Die wordt veroorzaakt door een bacterie. Niet elke teek heeft die bacterie in zich. Maar dat zie je helaas niet aan de buitenkant. Wat kun je wel doen?

  • Je kunt je kleden tegen teken. Lange broek, lange mouw. Het ligt voor de hand: er is dan minder blote huid voor de teek om in te bijten.
  • Na een rondje: altijd even controleren. Even Googelen en je ziet dit nare diertje in al zijn verschijningen. Dat maakt het makkelijker hem te identificeren. Teken zitten graag op warme plekjes. Zoals in de knieholte, onder je oksel, achter je oren en in je nek. En je bilspleet. Dus. Voor de mensen die in korte broek lopen…
  • Je kunt je insprayen met speciaal antitekenspul.
  • Zorg dat je een tekenverwijderaar in huis hebt. Er zijn verschillende soorten te krijgen. Tangen, lepels, tekenpincetten, enzovoort. Als je veel ver van huis hardloopt, is het handig om een tekenverwijderaar in je auto te leggen of in je tas te doen.

 Eerste hulp bij tekenbeet

Zit de teek nog los? Dan helpt een douche wellicht al. Als hij nog over je huid loopt, tik/haal hem er dan voorzichtig af. Voor een fanatiekere teek is helaas meer nodig, maar je kunt hem wel zelf verwijderen. Dat doe je liefst zo snel mogelijk. Er zijn hulpmiddelen voor, dus het is handig om die in huis te hebben.

Hoe ga je te werk? Pak het voorzichtig aan. Het gaat mis als de teek kotst (sorry, ik heb het ook niet bedacht) omdat hij schrikt of in de stress schiet. Hem niet geheel weghalen of per ongeluk fijnknijpen is ook geen goed idee. Laat iemand anders je eventueel helpen. Tot slot: niet rotzooien met alcohol of andere stoffen, want juist dan loop je kans op een infectie. Als de hele teek eruit is, kun je het wondje wel desinfecteren. Maak dan ook gelijk de tekenverwijderaar schoon.

 Er zijn mensen die hier veel meer van weten dan ik

Gelukkig zijn die er, ik wil vooral een seintje geven: pas op, controleer jezelf goed en loop vrolijk verder. Nu ik er zelf zo vaak voor gewaarschuwd werd, moest ik het wel delen..!

 

Wil je meer weten over teken, tekenbeten en hoe je hiermee omgaat? Op de site van de patiëntenvereniging vind je veel informatie. Die heb ik ook gebruikt voor deze blog.

Ook de site www.tekenradar.nl is handig: je kunt daar zien waar teken voorkomen (heel Nederland) en waar specifiek meer besmettingen met Lyme zijn gemeld.

Lees ook:
2 reacties
  1. Sabine de Visser via Facebook zegt

    Marian Dahmen

  2. Judith Rinsema via Facebook zegt

    Martijn Smale

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.